Nyligen sammanställde Sveriges kommuner och regioner, SKR, siffror från SCB kring trygghetsfaktorer runt om i landets kommuner. I Upplands-Bro kan en liten förbättring skönjas på flera punkter som SKR studerat.

I Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning som kom 2019 framgick att Upplands-Broborna är otryggast i Sverige. I SKR:s sammanställning är man otryggast i länet. Några nya siffror har ännu inte kommit från Brå, men väntas inom kort.

Camilla Stark är kommunens trygghets- och preventionschef. Under 2020 har hennes enhet ägnat mycket tid till att samordna arbetet i syfte att skapa en kommun-övergripande bild, berättar hon.

– Jag är mest stolt över trygghetscentret, men det har vi inte fått använda som vi vill på grund av pandemin. Där samlar vi trygghetsfrågan och visar att vi tar den här frågan på allvar. Jag är även väldigt stolt över den uppsökande verksamheten, säger Camilla Stark.

Trygghetsarbetet gäller i högsta grad hela kommunen, även om man nyligen skapat områdesgrupper: en för Brunna, en för Bro och en för Kungsängen. Detta för att fånga upp de problem som kan vara specifika för respektive område.

Varför har kommunen den här höga nivån av upplevd otrygghet?

– Det funderar vi väldigt mycket på. Vi planerar att göra en egen trygghetsundersökning för att förstå det här bättre.

Den upplevda otryggheten har flera förklaringar. En som Camilla Stark lyfter fram är kriminaliteten som finns i Bro.

– Den har påverkat samhället på ett sätt vi inte är vana vid. Upplands-Bro är också en kommun där många känner varandra och händer det något har många en beröringspunkt direkt eller indirekt, och det här tror jag också kan bidra.

Under de kommande åren så kommer Upplands-Bro att ha fullt fokus på att få bort Finnsta från polisens lista över utsatta områden.

– Det kommer ske en ny mätning i vår. Vi ska sätta oss med polisen och göra en analys över varför Finnsta är på listan – en djup analys. Vi måste ta reda på vad vi ska förebygga om vi ska genomföra förebyggande arbete.

Vad är den enskilt viktigaste faktorn för att Upplands-Bro ska bli tryggare?

– Det är en jättesvår fråga. Det vore så skönt om det var en fråga som vi kunde fokusera på och lösa tryggheten, men jag tror att det är det här lapptäcket som vi har talat om.