Uppskattat. Hans Rosenbergs barn är fascinerade av utställningen. Till höger står Gollum. Foto: Maria Broberg

Upplev Tolkiens magiska värld i Vega

I Vega står Sauron, Gollum och andra av Tolkiens figurer och spejar ut över trakten. Det är den lokala konstnären Annie Moberg som har 3D-printat delar av Midgård för en utställning i sin trädgård.

  • Publicerad 17:28, 16 jul 2021

Drivkraften är att få skapa något som andra isolerade kan ta del av, framförallt barn och handikappade.

Precis vid vägen vid det gula huset syns utställningen och det mest framträdande är Häxmästaren av Angmar, ringvålnadernas ledare, och vingbesten han rider på. 3D-modellerna står i en målad bakgrund så att det blir ett verklighetstroget sammanhang, så kallad diorama.

– Det har tagit cirka 12 månader och har varit min terapi under isoleringen. Drivkraften är att få skapa något som andra isolerade kan ta del av, framförallt barn och handikappade, säger Annie Moberg.

Mörkrets herre i 39 delar

Utställningen är utomhus, gratis och för alla. Det är dyrt att bygga med 3D-print, men nu har det kommit sponsring.

– Jag gjorde en utställning med Harry Potter. Efter det blev jag kontaktad av företag som ville sponsra mig så att jag kunde visa hur man kan göra något spektakulärt med 3D-print och diorama, säger Annie.

Inspiration för sin utställning har hon fått från böckerna och filmerna, men framförallt från sin egen fantasifulla tolkning av Tolkiens värld. Det ligger ett stort arbete bakom.

– Vissa delar kommer ut i enormt små delar och behöver sättas ihop till en hel figur. Figuren Sauron består av 39 delar.

Bra motorikträning

Från modellbyggargruppen är Hans Rosenberg med familj på plats för att titta på utställningen.

– Det är kul att fler tjejer har börjat med modellbygge, och extra kul med något så här unikt. Det här visar hur mycket man kan göra med 3D, säger han.

Sauron. Figuren har limmats ihop av 39 delar. Foto: Maria Broberg

Hobbithus. Här syns hobbithuset med Nazgul utanför. Foto: Maria Broberg

Men Annie vill inte bara inspirera tjejer.

– Jag vill inspirera alla att komma ur kriser genom att de kan göra något, komma ut och titta eller själva börja bygga. Det är väldigt bra motorikträning att bygga, säger hon.

Winter is coming

Även väninnan och kollegan i modellbygge Karin Hayling, som också delar intresset för fantasy, är på plats.

– Den här utställningen är till för andra och inte fokus på konstnären, det är väldigt inspirerande, säger hon.

Konstnären är själv handikappad och sitter i rullstol. Därför har hon sett till att utställningen verkligen är handikappanpassad för alla.

– Det är värt varenda krona och nedlagd timme att kunna göra det här för andra och se glädjen när de kommer ut, säger Annie Moberg.

Utställningen går att finna på Hallstens väg 22 i Vega, Haninge, fram till i december. Då byts J.R.R. Tolkien mot George R.R. Martin och utställningen Game of Thrones – Winter is coming.

Besökare. Karin Hayling och Hans Rosenberg uppskattar utställningen och tycker att den är inspirerande. Foto: Maria Broberg

Så funkar en 3D-printer

3D-skrivare skriver ut i flera lager så att det kommer ut en modell.

Utskriften görs från en datafil.

Annie använder FDM-printning i en FlashForge-skrivare, det är en speciell typ av 3D-skrivare. Materialet är PLA, en typ av biologiskt nedbrytbar plast.

3D-skrivare är vanligt idag. Det finns skrivare som barn kan använda.

Väljer man rätt material kan man göra leksaker med skrivaren.

Visa merVisa mindre