VR. 350 hushåll i Kista har fått hem VR-glasögon för att kunna ta en digital rundvandring i Kista grundskola. Här testas de av Eleni Siousti, biträdande rektor. Foto: Stockholms stad

Upplev Kista grundskola inifrån – fast hemifrån

Vad gör man som skola när det inte går att bjuda in vårdnadshavare och blivande elever till öppet hus? Man tar skolan till deras vardagsrum istället!

  • Publicerad 10:16, 16 feb 2021

Vanligtvis den här tiden på året brukar vårdnadshavare till elever som ska byta skola eller till barn som ska börja förskoleklass besöka Kista grundskola för att få sig en bild av lokalerna. Men i år var skolan tvungna att tänka om.

I undervisningen på skolan arbetas det mycket med VR. Bland annat har eleverna på grundsärskolan ofta VR-glasögon, eftersom det underlättar för avkoppling och möjligheten att uppleva något nytt.

Intendenten Malin Bergh kom därför med en idé: Varför inte filma skolan och sedan skicka VR-glasögon hem till familjer, så att de kan göra en rundvandring i skolan i alla fall?

Hon tog idén till rektor Ebon Lundberg som nappade.

– VR-glasögon till vårdnadshavare är något extra och visar samtidigt att vi är en skola som jobbar mycket med digitala hjälpmedel till vardags, säger Malin Bergh i ett pressmeddelande.

Delat ut 350 stycken

Under jullovet kom ett filmteam till skolan och filmade lokalerna.

– Vi valde att göra det en helg då inga elever eller kollegor var i huset. Då kunde vi filma i lugn och ro utan att störa några andra. Sen har flera kollegor på administrationen varit engagerade i att skicka ut glasögonen, säger Malin Bergh.

VR-glasögonen, som är i plast och placeras i en mobiltelefon, har nu delats ut till ungefär 350 elever och vårdnadshavare. Filmen på skolan finns på webben där det går att uppleva klassrum, läshörnor och bibliotek. Den som vill kan se filmen även utan VR-glasögon.

"En investering"

Den sammanlagda kostaden för filmning och publicering blev ungefär 39 000 kronor, och glasögonen kostade 20 kronor styck.

– Vi har räknat fram och tillbaka och kommit fram till att det är en investering som kan att ge effekt. Lokalerna kan visas upp för många människor, inte bara under pandemin, utan även under andra år, säger rektor Ebon Lundberg i ett pressmeddelande.