Stefan Paulin och Gunnar Hesse från Angarngruppen. Foto: Åsa Sommarström

Upplev höstens stillhet vid Angarnsjöängen

Det är höst och vid Angarnsjöängens naturreservat är det lågsäsong. Just därför är det värt att åka dit just nu. Följ med Angarngruppens Gunnar Hesse och Stefan Paulin på fågelskådning.

  • Publicerad 18:52, 11 okt 2018

Stefan Paulin, som ofta leder fågelskådningar och exkursioner här, tycker att det är lite konstigt att så få kommer hit på hösten. För visserligen är det glesare mellan fåglarna så här års men man kan fortfarande få syn på dem.

– Till och från är det mycket, till och från är det alldeles tomt. Men det är alltid trevligt bara att göra en promenad där uppe, säger han.

Framför oss breder fälten ut sig. Vi hör ett svagt brummande av bondens traktor som plöjer en åker. På strandängarna går korna och betar för sista dagen i år. Långt bort blänker en liten vattenspegel. Ovanför hänger en låg himmel som skiftar i grått. Då och då rör sig fågelsträck nedanför molnen som svarta skrivtecken.

– Titta, en rovfågel, säger Gunnar Hesse plötsligt och pekar bort över åkrarna.

Fågelsträck i oktober.

Han och Stefan Paulin drar fram sina dyra kikare och konstaterar att det är en fjällvråk.

– Den brukar flyga hit ungefär vid den här tiden. Den häckar längre norrut och kommer ner hitåt. Varfågeln kan man också se så här års. Båda kan stanna eller fortsätta längre söderut över vintern, det beror på väder och tillgång på föda.

Madmark och hagmark

Eftersom de hör till Angarngruppens mest aktiva medlemmar är de här ofta, minst en gång i veckan. Gunnar Hesse är ordförande och Stefan Paulin kassör. De konstaterar nyktert att det finns naturreservat som är större och mer storslagna. Det som gör Angarnsjöängen speciell är i stället att den har så många olika biotoper på relativt liten yta.

– Det finns öppna vattenspeglar, kärrmark, madmark, hagmark, säger Gunnar Hesse. Vadare gillar kombinationen av öppna vattenytor och kärrmarker. Och så ligger det mitt i olika sträckriktningar som attraherar både flyttfåglar och standfåglar. 

Fjällvråk siktad.

Sjöängen ligger i sydvästlig/nordostlig riktning. Det är bra för ornitologer eftersom massor av fåglar flyttar mellan Finland och Sydvästeuropa.  Fågelskådarna i Angarngruppen har observerat 261 fågelarter här.

Och så gör de inventeringar. Räknar fåglar och för bok över vad de ser.

– Vi ser kraftiga trender och de kan inte alltid skyllas på klimatförändringar, säger Gunnar Hesse.

En av de runt 200 fågelholkar som Angarngruppen satt upp i Angarnsjöängen.

Att landskapet växer igen om man inte håller efter det är lättare att se. Angarngruppens inventeringar har lett till att länsstyrelsen nu genomför sin tredje restaurering. Bland annat gräver de upp Lundbydammen för att locka skrattmåsar och andra att häcka där, i skydd mot räven.

– Men vissa arter har sjunkit drastiskt, säger Stefan Paulin. Svarthake, dopping och årta. Andra har ökat, som sångsvan. Korp och grågås har också ökat. Så visst ser vi en påverkan. Men det är svårt att peka på enskilda incidenter.

Fakta

Angarngruppen

Bildades revolutionsåret 1968 och fyller alltså 50 i år. Då var det en aktionsgrupp mot planerna att bygga en förort på Angarnsjöängen med Vällingby som förebild.

De lyckades och planerna skrinlades. 1982 blev området naturreservat.

Från början bestod Angarngruppen av 23 personer. I dag har den mer än 300 medlemmar.

Angarngruppen ordnar fågelskådningar och andra aktiviteter. Första onsdagmorgonen varje månad görs en så kallad månadsrunda. Nästa lördag, den 20 oktober, inventeras de runt 200 fågelholkarna i Angarnsjöängarna.

Angarngruppen utför också inventeringar av växt- och djurliv. Bland annat för det arbetet belönades fick de utmärkelsen Årets miljöhjälte och ordförande Gunnar Hesse fick igår ta emot diplom från WWF av kungen.

Visa merVisa mindre