Upplands Väsby får ”bibliotek” för sportutrustning

Den 28 oktober öppnar Fritidsbanken i Upplands Väsby. Här kommer du som privatperson kunna låna all möjlig sportutrustning – helt gratis. – Utbudet avgörs utifrån vad vi får skänkt till oss, säger Hanna Broberg Järild, platsansvarig.

  • Publicerad 14:59, 4 okt 2018

Har du alltid velat åka skridskor men saknar grillor? Sugen på att lira badminton men lyckats sumpa ditt racket?

Nu öppnar Fritidsbanken i Upplands Väsby – ett bibliotek för sportutrustning.

– Vi kommer ha all möjlig utrustning som har med sport och fritid att göra – det kan både vara lek som Boccia och hopprep, men också sporter som golf och ishockey. Utbudet avgörs utifrån vad vi får skänkt till oss, säger Hanna Broberg Järild, platsansvarig.

Bygger på solidaritet

Både privatpersoner och företag är välkomna att lämna in utrusning som inte kommer till användning – sedan får den som vill låna redskapen i upp till två veckor, helt gratis.

– Det är hälsofrämjande och bygger på ett miljötänk – att man inte ska behöva köpa massa onödiga prylar om man exempelvis ska åka skidor en gång.

Det enda som krävs är att du lämnar namn och telefonnummer. Sedan bygger resten på tillit och solidaritet.

Själva konceptet startades i Värmland och finns redan på 80 platser runt om i Sverige. För Stockholm blir det den andra Fritidsbanken i ordningen. Den första öppnade i Botkyrka i våras.

Invigning den 28 oktober

Klockan 12.00 den 28 oktober är det invigning för Fritidsbanken och redan vid öppning finns närmare 1 ton utrustning att låna som skänkts till verksamheten genom galan ”Ge bort till sport”.

Till premiären kommer en hinderbana att byggas upp för den som vill testa på, och så kommer man självklart ha möjlighet att låna utrustning på plats.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Leif Bejhed (V) befinner sig även på plats, och så bjuds det på korv med bröd.

– Om man har utrustning som ligger och dammar får man även gärna ta med det, så ger vi det nytt liv – det är så konceptet fungerar.

Fakta

Fritidsbanken i Upplands Väsby

Adress: 

Husarvägen 29

Öppettider: 

Måndagar och onsdagar, 13.00-16.30

Tisdagar och torsdagar, 15.00-19.30

Fredag, 12.00-15.00

Visa merVisa mindre