Upplands-Brohus stämmer byggbolaget Serneke på 151 miljoner

Nu stämmer det kommunala bolaget Upplands-Brohus byggbolaget Serneke på drygt 151 miljoner. Bakgrunden till detta är bygget av totalt 178 hyresrätter i Bro, där Serneke fick i uppdrag att bygga totalt nio hus på Bagarvägen och Målarvägen.

  • Publicerad 04:56, 24 jul 2020

Det första huset stod klart i november 2017, sedan dess har Upplands-Brohus och Serneke inte varit överens om särskilt mycket.

Som sig bör vid nybyggen så slutbesiktigades samtliga hus – men ingen av dessa blev godkända.

Vitvaror saknades vid slutbesiktningen

I samband med slutbesiktningen saknades vitvaror i lägenheternas kök. Diskbänkarna var repiga och billigare klinkers än vad som avtalats hade använts. Det var sprickor i stödmurar utanför husen och toaletterna var av en billigare modell än avtalat. Detta har Hem & Hyra rapporterat om.

Planerad inflyttning var i maj 2018, men först i april 2019 flyttade de första hyresgästerna in. I mer än två års tid har en process pågått mellan parterna för att försöka komma överens om en väg framåt.

I och med att inget av husen godkändes vid slutbesiktningen valde Serneke att vända sig till en överbesiktningsnämnd. Nämnden gav Upplands-Brohus rätt – men detta var bara vägledande.

Slutbesiktningar genomföra – ekonomin återstår

Serneke och Upplands-Brohus har därefter diskuterat och nya slutbesiktningar har skett, dessa med godkända resultat.

Kvar fanns dock ett stort frågetecken – ekonomin. Upplands-Brohus och byggbolaget har förhandlat kring en kompensation, men de har inte kunnat komma överens.

Därför väljer nu Upplands-Brohus att lämna in en stämningsansökan mot Serneke till Attunda tingsrätt. Stämningen uppgår till 141 miljoner kronor för förseningen samt 10 miljoner för brister i de nio husen.

– Vi hade förstås helst undvikit att behöva ta till ett rättsligt förfarande, men eftersom förhandlingarna inte leder någon vart ser vi nu ingen annan utväg än att domstolen får pröva vår rätt till ersättning, säger Ann Hermansson Alm, vd för Upplands-Brohus i en kommentar.

Mitt i har tidigare besökt bygget som blivit föremål för den utdragna tvisten. Arkivfoto: Leon Hansén

Serneke: ”Olika syn på entreprenadens omfattning”

Mitt i har varit i kontakt med Serneke för att få deras syn på stämningen. I mejl svarar Sernekes kommunikationschef Johan Live att de beklagar situationen och att försökt nå en överenskommelse utan att lyckats.

På frågan vad som skiljer deras ståndpunkter åt mest svarar Johan Live:

”Vi har olika syn på entreprenadens omfattning i vissa delar och när byggnationen skulle varit färdigställd”.