Upplands-Brobornas värmande insats

Åke Holm bad Upplands-Broborna om hjälp för sin dotters skull. Gensvaret var enormt. – De tre första dagarna var det som en bomb. Det är fantastiskt, säger Åke.

  • Publicerad 15:36, 1 jun 2020

Jag ska säga att det värmer väldigt mycket i hjärtat. Nu är hela vardagsrummet fullt av prylar.

När Sandra var ett halvår förstod Åke och Pia Holm att något inte var som det skulle med deras lilla flicka. Undersökningen som genomfördes ett och ett halvt år senare visade att Sandra hade autism.

– Vi var redan på det klara med vad det handlade om, säger Åke.

I dag är Sandra 20 år. Mentalt befinner hon sig dock på en nivå som snarare ligger någonstans mellan två och tre år. Genom åren har hon bott såväl hemma som på olika boenden i landet. Ett tag till och med i Malmö då det var svårt att hitta plats där man kunde ta hand om henne på ett bra sätt.

Engagerade Facebook

I augusti flyttar hon till ett permanent vuxenboende i Vallentuna. I familjen är man glada för detta, men det innebär också att hon är
i behov av saker att fylla hemmet med. Hennes pappa Åke Holm gick därför ut i Facebookgruppen Vi i Upplands-Bro på Facebook och skrev:

”Det kanske finns människor som kan och vill hjälpa oss att hjälpa Sandra, som verkligen förtjänar en trygg, stabil och problemfri framtid.”

– Ett ord som florerar rätt ofta är det här med karma. Man får det man förtjänar. Jag tänkte att kanske kan jag, för Sandras skull, få tillbaka lite, säger Åke.

Han har själv bedrivit välgörenhetsarbete genom åren. Nu var han i behov av just detta. Eftersom han och Pia lagt mycket tid på dottern har deras jobb ofta fått stå tillbaka. Med coronakrisen har det dessutom varit en extra tuff vinter och vår för Åke som jobbar som snickare och plattläggare.

Om det var karma får var och en avgöra, men gensvaret i gruppen var stort. Mängder av människor erbjöd sängar, kläder, möbler, lampor, elektronik av olika slag och så vidare och så vidare.

– De tre första dagarna var det som en bomb. Det är fantastiskt och vi är otroligt tacksamma för det, och jag ska säga att det värmer väldigt mycket i hjärtat. Nu är hela vardagsrummet fullt av prylar och vi har ännu saker att hämta.

– Jag hoppas att folk har tålamod. Jag har inte ens hunnit svara alla ännu.

Planerar bok

Åke och Pia har valt att vara öppna med berättelsen om Sandra. Åke har skrivit flera inlägg om sin dotter på bland annat Facebook och även i den här tidningen faktiskt, när den hette något annat. Det var 2003. De har nu planer på att skriva en bok om Sandra.

– Ja, den planen har funnits ungefär sedan 2017. En del i det hela är den här följetongen Sandra som har publicerats på Facebook. Det kan man säga är förstegen till att börja arbeta med ett manus. Tanken med den boken är i sådana fall att dels berätta om hur vi har haft det, men också för att hjälpa andra.

BLÅLJUS: Hundattack, kvinnomisshandel och singelolycka

En femåring bets av en hund då han var ute och cyklade. En kvinna blev slagen av en man hon lever i en relation med. Och en påverkad man i 20-årsåldern köäde i diket. Där är något av blåljusrapporten...tisdag 29/9 10:36

Här är kommunens konstutställning

Ska marknadsföra Upplands-Bro som arbetsgivare 103 605 kronor. Så mycket har skattebetalarna fått betala för kommunens nya foto- och videoutställningen ”#viärupplandsbro” som under september mött konsthallens besökare på kulturhuset i Kungsängen.tisdag 29/9 10:00