Tre män åtalas i Attunda tingsrätt för penningtvätt. "Lämna aldrig aldrig ut några bankuppgifter när någon ringer", uppmanar åklagaren. Foto: Sofia Ekström

Upplands-Brobo åtalad misstänkt för penningtvätt

En Upplands-Brobo är en av tre män som åtalas i Attunda tingsrätt misstänkta för att ha upplåtit sina bankkonton i ett swishbedrägeri där 52-årige Riad Jabro från Hagalund lurades på 39 000 kronor.

  • Publicerad 16:45, 6 nov 2019

– Jag blev uppringd mitt i lunchen. Jag jobbar på en lunchrestaurang och det var väldigt stressigt. Han sa att han ringde från SEB och att mitt konto hade låst sig och att jag måste logga in på bank-ID så kunde han ordna det direkt, säger Riad Jabro.

Riad försökte förklara att han inte hade tid just då, men mannen stod på sig.

– Han sa ”nej, nej, nej, lägg inte på, det tar bara en minut”. Han tjatade och till slut sa jag okej. Tre gånger fick jag logga in innan han sa att det var fixat. Senare öppnade jag min dator och såg att jag var lurad. Jag känner mig som en åsna, säger han

De borde dömas mycket hårdare, de här skitungarna borde få fängelse i ett år.

Peter Claeson, chefsåklagare

Fick låna pengar för att betala hyran

Tre olika överföringar på totalt 39 000 kronor hade gjorts via swish – två på 15 000 och en på 9 000. Riads konto var tömt.

– Det var noll kronor kvar. Banken sa att de inte ersätter mig. Jag har kostnader. Jag har barn. Jag fick låna pengar av min chef för att kunna betala hyran, säger Riad.

Tre män hade tagit emot pengarna

Polisen kunde så småningom spåra de tre personer som hade tagit emot pengarna från Riads konto.

Det var en man från Kungsängen, en från Sundbyberg och en från Sollentuna, samtliga i 20-årsåldern.

Foto: Most Photos

”De spelar oskyldiga”

Nu står männen åtalade för penningtvätt och i morgon torsdag är det rättegång i Attunda tingsrätt.

– Vem som ringde upp och utförde själva bedrägeriet är svårt att veta. Penningtvätt är lättare för oss att bevisa. De här killarna har låtit sina konton användas, det vet vi. De spelar oskyldiga och säger att de inte vet varifrån pengarna kom. En lögn förstås, det fattar ju alla, men det ska bevisas också, säger chefsåklagare Peter Claeson.

Swishbedrägerier allt vanligare

Enligt polisen har Swish blivit en vanlig metod för bedragare att lura till sig pengar.

– Vi har sett flera liknande fall där framför allt äldre personer blivit måltavla för bedragare. Bedragarna är väldigt skickliga i det sociala spelet och verkar så trovärdiga att de förmår andra att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank, säger Agneta Massaro, chef på polisens bedrägerigrupp.

”Det handlar om miljonbelopp”

Peter Claeson har samma bild.

– Ja, det har blivit väldigt vanligt, och det handlar om miljonbelopp. De utnyttjar gamla människor, eller folk i trångmål som i det här fallet. Och den som blir lurad får ju aldrig tillbaka sina pengar, säger han.

Men om de misstänkta döms så ska de väl betala tillbaka pengarna?

– Ja, men då ska de ha pengar också.

”De borde dömas mycket hårdare”

Peter Claeson tycker att straffen är alldeles för ”snälla”.

– Det blir ju inget straff, det blir villkorlig dom och en skuld bara. Det här är väldigt väldigt fula brott, men påföljderna är mesiga. De borde dömas mycket hårdare, de här skitungarna borde få fängelse i ett år. Det är inte Åklagarmyndighetens åsikt men det är min åsikt och den står jag för alla dagar i veckan, säger han.

Fakta

Så kan du skydda dig

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Lämna aldrig ut dina personuppgifter eller kortuppgifter via internet eller telefon.

Polisanmäl alltid på 114 14 när du blivit utsatt för brott.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre

Brobutik i konkurs – har skulder på 235 000 kronor

De blir nya paketombud i centrum. Butiken Direkten i Bro centrum stängde hastigt under förra veckan. Nu står det klart att omfattande skulder lett fram till att bolaget bakom butiken nyligen försatts i konkurs. En rad andra aktörer i...onsdag 25/11 11:02

Polisen efterlyser filmmaterial från dödsskjutningen i Tibble

Mordet i Tibble. Utredningen efter dödsskjutning som ägde rum sent på lördagskvällen vid grönområdet mellan Hallonvägen och Hjortronvägen i Tibble fortgår. På tisdagen finns ännu ingen frihetsberövad.tisdag 24/11 16:43