Upplands-Bro och Järfälla har av polisen pekats ut som lämpliga kommuner att pröva metoden som i Malmö haft namnet ”Sluta skjut”. Vad namnet blir i Stockholm återstår att se. Både från M och S lokalt hörs positiva tongångar inför att ge sig in i projektet. Foto: Upplands-Bro kommun / Mikael Andersson / Socialdemokraterna

Upplands-Bro vill testa "Sluta skjut"

Upplands-Bro har erbjudits att pröva metoden ”Sluta skjut” för att komma åt gängvåldet. Tongångarna är positiva. ”Det finns ingen sten jag inte är villig att lyfta på för att förändra det här”, säger Fredrik Kjos (M).

  • Publicerad 10:22, 29 nov 2021

Vi vill inte att ni ska dö, för ni har mammor, pappor, bröder och systrar som kommer lida

Efter skjutningen i centrala Bro under förra veckan är frågan än mer aktuell. Hur ska situationen förbättras i Upplands-Bro, och i övriga landet när det kommer till det grova våldet?

Regeringen avsatte tidigare i år medel för att sprida Sluta Skjut-metoden runt om i Sverige, efter att denna prövats i Malmö.

Polisen i region Stockholm vill nu att metoden ska testas i några utvalda lokalpolisområden – däribland i lokalpolisområde Upplands-Bro där även Järfälla ingår.

Järfälla kan bli först ut i Stockholm med Sluta skjut

Nu pågår diskussioner mellan kommunerna och polisen.

– Vi för samtal med båda våra kommuner om att ingå i en försöksverksamhet på Sluta Skjut, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

När, eller om, både Upplands-Bro och Järfälla, säger ja till att ta del i arbetet med Sluta skjut så inleds ett omfattande kartläggningsarbete av respektive kommuns gängmiljöer, berättar kommunpolisen Magnus Nilsson. Foto: Mikael Andersson

Tvärpolitiskt ja

Efter ett tvärpolitiskt ja till förslaget i Upplands-Bros trygghetsutskott den 29 oktober så återstår nu att frågan ska upp i kommunstyrelsen den 1 december. Därefter kan en avsiktsförklaring tecknas för att gå in i projektet.

Larm om skottlossning i centrala Bro

Hos polisen beskriver Magnus Nilsson att ett långt förberedelsearbete återstår innan man kan dra igång det hela. Första steget är att både Upplands-Bro och Järfälla måste säga ja. Sen ska respektive kommuns gängmiljöer analyseras noggrant.

Både kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) och oppositionsrådet Camilla Janson (S) är positiva till att Upplands-Bro ska pröva metoden. Foto: Upplands-Bro kommun / Socialdemokraterna

Metoden består av tre huvuddelar.

– Dels är det det ärliga budskapet: ”Vi vill inte att ni ska dö, för ni har mammor, pappor, bröder och systrar som kommer att lida”, säger Magnus Nilsson.

Avhopparverksamhet och tydligt besked om vad som händer vid nytt dödligt våld är även centrala hörnstenar i ”Sluta skjut”.

Kjos om planen

– Vi är beredda att prova allt som kan minska gängvåldet, det finns ingen sten jag inte är villig att lyfta på för att förändra det här. Vi tror att vi har en bättre möjlighet än Malmö att genomföra det här med tanke på vårt läge och att Bro ligger lite isolerat, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M).

Polisen efter skjutningen: "Väldigt hänsynslöst agerande"

Även inom oppositionen är tongångarna positiva inför att gå in i projektet.

– Upplands-Bro måste göra allt vi kan och detta är en väg att pröva. Det handlar om att se till lokala problem och avgöra om metoden fungerar lokalt, det är en långsiktig metod som kräver tvärpolitisk enighet och Socialdemokraterna är för att prova, säger Camilla Janson (S).

En annan viktig del i "Sluta skjut", är vad som sker i händelse av att nytt dödligt våld inträffar.

– Vi gör klart för grupperingarna att vi följer händelseutvecklingen och att får vi dödligt våld så kommer alla samhällets resurser tryckas mot den gruppen som gör det, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

Det här är Sluta skjut

Idén bygger på så kallad Gruppvåldsintervention och strategin är uppdelad i tre delar. Den första delen handlar om att berätta för de kriminella om vilka konsekvenserna blir om de fortsätter att skjuta.

Den andra delen innebär att om en person i ett nätverket använder dödligt våld så riktas kraftfulla insatser mot hela gruppen.

Det kan handla om alltifrån fler husrannsakningar, drogtester och razzior. Polisen tillsammans med tullen, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten går samman för att öka trycket mot hela nätverket.

Den tredje delen bygger på att ständigt erbjuda en väg ut ur kriminaliteten. S vill nu att politiken i Järfälla visar ett intresse för att delta.

Källa: Malmö stad

Visa merVisa mindre

Energijätte tar höjd för kraftiga vindar

"Vi ser över tillgången till montörer och tekniker" I ett pressmeddelande meddelar energiföretaget Eon att man höjer sin beredskap i Stockholms län i och med SMHI:s varning om kraftiga vindar under natten mot torsdag.onsdag 19/1 14:20

Tjugo personer borta från Finnstaskolan

Rekordhög sjukfrånvaro inom skolan: "Det finns inga vikarier" Covid-19 och den rekordsnabba spridningen av omikronvarianten har drabbat Upplands-Bros skolor och förskolor hårt. Just nu är en omfattande del av skolpersonalen hemma i sjukdom eller i karantän.måndag 17/1 17:04