Upplands-Bro tar emot färre nyanlända nästa år. Foto: Mostphotos

Upplands-Bro tar emot färre nyanlända 2019

Färre söker asyl och antalet nyanlända fortsätter att sjunka. Upplands-Bro ska ta emot 27 människor nästa år – en halvering jämfört med 2018.

  • Publicerad 10:29, 5 nov 2018

I oktober beslutade regeringen att 2959 personer ska anvisas till Stockholms län nästa år. Det är en kraftig minskning jämfört med årets 4931 anvisningar.

Större minskning i Upplands-Bro

I Upplands-Bro är den relativa minskningen ännu större – från 54 människor under 2018 till 27 nästa år.

”Vi kan på det kommunala planet inte påverka hur många nyanlända som fördelas på just Upplands-Bro. Det viktiga är att de nyanlända så fort som möjligt kommer i egen försörjning, lär sig svenska språket och svenska värderingar”, skriver Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett SMS till Mitt i.

Fördelningen anpassas efter kommuner där många nyanlända själva valt att bosätta sig under en längre tid.

– Andra aspekter vi tar hänsyn till är arbetsmarknadsförutsättningar, kommunens storlek och det totala mottagandet, säger Elin Blomberg, utvecklingsledare på länsstyrelsen.

Anvisningslagen som trädde i kraft år 2016 styr över kommuners mottagande av nyanlända.

Så påverkas Upplands-Bro av de nya skärpta covidråden

✔ Verksamheter som stänger ✔ Begränsningar i besöksantal. Under torsdagen så skärptes de allmänna råd som Stockholmarna har att förhålla sig till vad det gäller smittspridningen av covid-19. Så här påverkas du som bor i Upplands-Bro av de nya råden.fredag 30/10 15:15

BLÅLJUS: Inbrott och drograttfylleri

Kort blåljusrapport: en drograttfylla och ett inbrott i byggarbetarbodar.fredag 30/10 11:36