När mörkret drog in över Kungsängens centrum på torsdagskvällen den 10 mars tändes ett ljus på torget, både i form av ett hav av marschaller, men lika mycket med solidaritet .

Här samlades politiker, Upplands-Brobor och kyrkoherdar sida vid sida i stöd för människorna i Ukraina.

En provisorisk scen hade byggts upp strax intill vattenspelet som sprider glädje för barnen under sommarmånaderna.

Bakom beslutet att genomföra manifestationen stod samtliga politiker i kommunfullmäktige, det vill säga 41 ordinarie ledamöter och 25 ersättare. Strax intill torget fanns således en ansenlig mängd politiker som tagit sig ut i den kylslagna marskvällen, men likväl många Upplands-Brobor som ville visa sin avsky mot Putins invasion av Ukraina.

– Jag tror att många av oss som är här ikväll känner sorg och kanske också vrede över hur kriget nu drabbar människor i Ukraina, sa Paul Westerlund, nytillträdd kyrkoherde i Kungsängen-Västra Ryds församling.

"Vad kan vi göra mot denna galne man?"

Kommunfullmäktiges ordförande Anders Åkerlind (M) inledde sitt tal med orden: "Jag föddes mitt under brinnande krig".

Sedan fortsatte han med att konstatera att han aldrig trodde att han skulle behöva uppleva ännu ett krig i Europa under sin livstid.

– Men nu har kriget kommit till Europa, och det är ganska så nära Sverige, sa Anders Åkerlind och såg sammanbiten ut. Han fortsatte:

– Det gör att vi måste vara på vår vakt, och också manifestera mot dem som för krig.

Att Sverige har valt att skicka vapen till Ukraina ser Åkerlind som utmärkt. Dock menade han att femtusen pansarskott är "en droppe i havet", däremot är det hela en bra början.

– Vad kan då vi göra mot denna galne man? Vi kan samlas och protestera såhär, men det lär inte Putin bry sig om, men hans ambassad i Stockholm kanske trots allt hör att det är protester mot Ryssland och Putin, konstaterade Anders Åkerlind.

Kyrkoherden: "Är ingenting heligt längre?"

Från Bro församling kom kyrkoherden Catherine Nordqvist. Hon talade om vikten av enighet och om hjältedåd.

– Det som sker nu måste kallas vid sitt rätta namn, det här är ett krig mot hela mänskligheten, sa Catherine Nordqvist.

Spontana applåder hördes från publiken samtidigt som en flock fåglar strax intill torget höjde sina röster – som om de höll med om vad som sades.

– Jag står här för att jag tror och vill kämpa för alla människors rätt till fred, frid och frihet. Jag står här för att vi tillsammans ska stå här.

Hon talade om bombningarna av barnsjukhuset i den Ukrainska staden Mariupol.

Nordqvist lyfte också fram hjältedåd bland de människor som hjälper Ukrainare över gränsen, men i ljuset av händelser i Mariupol frågade hon sig med eftertryck:

– Är ingenting heligt längre?

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) och socialchefen Helena Åman beskriver arbetet som Upplands-Bro just nu genomför till följd av kriget i Ukraina.

Dels pågår ett omfattande arbete att nu ser över vilka lokaler kommunen har att erbjuda vid ett kommande flyktingmottagande. Helena Åman lyfter fram att man 2015 använde fotbollshallen i Bro och berättar att man nu tittar på liknande lokaler.

– Vi kartlägger och ser vilka boendemöjligheter vi har, sen kommer vi rapportera in det här till Migrationsverket, sa Helena Åman.

Kommunen kommer kunna hjälpa de som kommer till Upplands-Bro på flykt från Ukraina med bland annat pengar till mat och hygienartiklar, i väntan på att de ansöker om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

– De som kommer till oss och söker insatser gör ju detta utifrån att de inte har hunnit få uppehållstillstånd ännu och då kommer vi bevilja dessa människor hjälp så att de inte är i nöd.

Enligt Helena Åman hade kommunen för dagen då manifestationen ägde rum ännu ej tagit emot några människor som flytt från Ukraina.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) menar att situationen i Ukraina kommer att påverka Upplands-Bro konkret och beskriver samma typ av intensiva förberedelse.

– Det finns ett värde både att visa att vi står upp, både för demokratin och för Ukraina, men också att vi står redo att hjälpa till praktiskt och faktiskt när effekterna av kriget kommer på vår tröskel, för det kommer det att göra, sa Fredrik Kjos.

Även oppositionsrådet Camilla Janson (S) var på plats vid manifestationen. Hon lyfte fram vikten av att visa solidaritet med Ukraina och dess befolkning.

– Kriget i Europa påverkar oss alla och spänningarna i vårt närområde är större än på flera decennier, vilket påminner oss om vikten av kampen för demokrati, länders självständighet och människors rätt att leva i fred och trygghet, sa Camilla Janson.