Upplands-Bro, Håbo och Sigtuna har kommit överens om att ge Eon i uppdrag att sköta återvinningen av respektive kommuns flygaska.

Flygaska uppstår i samband med att kraftvärme produceras. Genom en helt ny teknik som utvecklats av företaget Ragn-Sells kan nämnda flygaska tas om hand.

Eon använder brännbart avfall från Upplands-Bro, Håbo och Sigtuna i sin kraftvärmeanläggning i Högbytorp. Strax intill Eons anläggning bygger just nu Ragn-Sells sin nya anläggning där flygaska ska kunna tas om hand och återvinnas.

Under andra halvåret 2022 väntas anläggningen att tas i drift. Här kommer man genom Ragn-Sells teknik som kallas Ash2Salt ta om hand den giftiga flygaskan som innehåller höga halter av tungmetaller och klorider. Tekniken möjliggör att utvinna de värdefulla råvaror som finns i askan så som kalium, natrium och kalcium.

– Vi ser väldigt positivt på möjligheten att återvinna den flygaska som vårt avfall ger upphov till. Det är fantastiskt att vi och Eon har hittat en enkel lösning som inte kräver en ny upphandling och vi hoppas att andra kommuner kan inspireras, säger Mikael Thelin, avfallschef, Upplands-Bro kommun.

– Håbo kommun har höga hållbarhetsambitioner och vi letar hela tiden efter nya lösningar som minskar vårt avtryck på miljö och klimat. Genom att återvinna vår flygaska bidrar vi till att råvaror används om och om igen i en allt mer cirkulär ekonomi, säger Anna Darpe, avfallschef på Håbo kommun.