Eons kretsloppsanläggning Högbytorp i Upplands-Bro använder brännbart avfall från Upplands-Bro, Håbo och Sigtuna för att producera kraftvärme. Nu kommer företaget även ta om hand den flygaska som uppstår. Foto: Eon

Upplands-Bro och Håbo i brinnande skräpsamarbete

Nu ska avfallsförbränningen i Upplands-Bro, Håbo och Sigtuna blir mer hållbar. Kommunerna har kommit överens med Eon om att låta återvinna deras flygaska genom en helt ny teknik.

  • Publicerad 17:25, 29 apr 2022

Upplands-Bro, Håbo och Sigtuna har kommit överens om att ge Eon i uppdrag att sköta återvinningen av respektive kommuns flygaska.

Flygaska uppstår i samband med att kraftvärme produceras. Genom en helt ny teknik som utvecklats av företaget Ragn-Sells kan nämnda flygaska tas om hand.

Eon använder brännbart avfall från Upplands-Bro, Håbo och Sigtuna i sin kraftvärmeanläggning i Högbytorp. Strax intill Eons anläggning bygger just nu Ragn-Sells sin nya anläggning där flygaska ska kunna tas om hand och återvinnas.

Mikael Thelin, avfallschef, Upplands-Bro kommun Foto: Upplands-Bro kommun

Under andra halvåret 2022 väntas anläggningen att tas i drift. Här kommer man genom Ragn-Sells teknik som kallas Ash2Salt ta om hand den giftiga flygaskan som innehåller höga halter av tungmetaller och klorider. Tekniken möjliggör att utvinna de värdefulla råvaror som finns i askan så som kalium, natrium och kalcium.

– Vi ser väldigt positivt på möjligheten att återvinna den flygaska som vårt avfall ger upphov till. Det är fantastiskt att vi och Eon har hittat en enkel lösning som inte kräver en ny upphandling och vi hoppas att andra kommuner kan inspireras, säger Mikael Thelin, avfallschef, Upplands-Bro kommun.

– Håbo kommun har höga hållbarhetsambitioner och vi letar hela tiden efter nya lösningar som minskar vårt avtryck på miljö och klimat. Genom att återvinna vår flygaska bidrar vi till att råvaror används om och om igen i en allt mer cirkulär ekonomi, säger Anna Darpe, avfallschef på Håbo kommun.

Vad är flygaska?

När rökgaser renas vid avfallsförbränning bildas flygaska, ett farligt avfall med höga halter av tungmetaller och klorider.

Samtidigt innehåller flygaskan stora mängder värdefulla råvaror som kalium, natrium och kalcium.

Ash2Salt-tekniken, som utvecklats och patenterats av Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining, innebär att råvarorna kan återvinnas samtidigt som miljögifter tas bort ur kretsloppet.

Källa: Upplands-Bro kommun / Håbo Kommun

Visa merVisa mindre

Polisen söker tips om död kvinna i Kungsängen

"Vi har dragit i andra trådar för att få kvinnan identifierad" Polisen har inte lyckats identifiera den kvinna som hittades död i Kungsängen förra veckan. Därför väljer man nu att gå ut med en kompositbild, en sorts fantombild, som visar hur kvinnan såg ut då...onsdag 29/6 15:40

Oklar orsak till stort strömavbrott

16 000 kunder drabbades under måndagen Håbo och Upplands-Bro drabbades av ett stort strömavbrott. Ännu vet leverantörerna inte exakt vad som hänt.tisdag 28/6 17:26