Kärnkraftverket Forsmark i Östhammars kommun. Foto: Mostphotos

Upplands-Bro med i skyddszon runt Forsmark

Upplands-Bro kommun ingår numer i en planeringszon till kärnkraftverket i Forsmark i Östhammar. Skyddsåtgärderna utökas som en säkerhetsåtgärd om det skulle bli en kärnkraftsolycka, något som SVT rapporterat om.

  • Publicerad 09:52, 9 sep 2022

Det kan bli konsekvenser längre bort än man planerat för

Skyddsåtgärderna kring kärnkraftverket Forsmark i Östhammars kommun utökas. Detta enligt SVT Stockholm.

Sedan den första juli ingår även Upplands-Bro kommun tillsammans med Norrtälje, Österåker, Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna i en planeringszon. Detta för att underlätta förberedelserna vid en eventuell olycka.

– Det kan bli konsekvenser längre bort än man planerat för, människor som behöver evakueras in till exempelvis norra Stockholm, säger Marie Huss vid länsstyrelsen till SVT.

Att zonerna nu utökas är för att många lärdomar kunde dras vid kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan. Det var den 11 mars 2011 som en jordbävning orsakade en tsunami. Tre reaktorer i kärnkraftsverket drabbades av av härdsmältor som i sin tur ledde till att radioaktiva ämnen spreds över ett stort område.

Erfarenheterna efter den olyckan har nu lett till den nya samordningen mellan kommunerna i norra Stockholms län. Det handlar främst om att säkra lager och evakueringsmöjligheter för människor som bor närmare Forsmark.

Så skyddar du dig vid en kärnkraftsolycka

Stanna inomhus. Genom att vara inne minskar du risken för att andas in radioaktiva ämnen i luften. Byggnaden ger dig också skydd mot strålning från radioaktiva ämnen i luften eller på marken.

Ta jodtabletter. Genom att ta jodtabletter blir din sköldkörtel mättad med icke radioaktiv jod. På det sättet hindras sköldkörteln från att ta upp radioaktiv jod.

Åk längre bort. Genom att lämna ett område kan du undvika eller minska risken att utsättas för strålning från ett utsläpp.

Tvätta dig och byta kläder. Genom att duscha, byta kläder och regelbundet tvätta händerna minskar du risken att få i dig radioaktiva ämnen som hamnat på kroppen eller kläderna efter ett utsläpp av radioaktiva ämnen.

Avstå vissa livsmedel. Genom att avstå från att äta och dricka vissa livsmedel som kan ha påverkats av ett radioaktivt utsläpp minskar du risken att få i dig radioaktiva ämnen.

Källa: Länsstyrelsen

Visa merVisa mindre

Mobil trygghetsturné runt om i Upplands-Bro

Kommunen och polisen lämnar centrum Hela kommunen är lika viktig i det pågående trygghetsarbetet. Det här menar Upplands-Bro kommun och polisen – och ger sig ut på en endagsturné.tisdag 4/10 17:21

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28