Kommunen får en utmärkelse av Ukrainas ambassad i Stockholm. Foto: Niklas Loman

Upplands-Bro hedras – av Ukraina

Under onsdagen den 24 augusti mottar kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) och Upplands-Bros kommundirektör Ida Texell varsitt ”letter of gratitude” från Ukrainska ambassaden i Stockholm.

  • Publicerad 12:23, 23 aug 2022

Detta är ett officiellt brev som ett bevis på tacksamhet. Brevet kommer från den Ukrainska ambassaden i Stockholm.

Att Upplands-Bro kommun nu uppmärksammas på detta sätt har att göra med hur kommunen ställt upp och stöttat det Ukrainska folket sedan Rysslands invasion i februari 2022.

Ambassaden uttrycker enligt ett pressmeddelande från kommunen ”att Upplands-Bro har gett stort stöd till ukrainare som har fått möjlighet att hitta en trygg plats i kommunen".

Upplands-Bro stod upp mot kriget

– Jag blir stolt över Upplands-Bro kommun och våra invånare som gemensamt visat på handlingskraft kring en mycket svår situation. Den här fina utmärkelsen visar att våra handlingar har betydelse. Vi ska fortsätta att värna demokratin och mänskliga rättigheter, säger Fredrik Kjos.

Varför tror du att just Upplands-Bro får denna uppmärksamhet?

– Vi har haft en gemensam manifestation. Vi involverade även Ukrainska konstnärer i konstfestivalen Wallstreet. Vi var även tidigt ute med att ha medborgare som tog emot de som kom till vår kommun. Jag tror att det handlar om ett mönster med flera olika delar.

Samtidigt som Upplands-Bro uppmärksammas av Ukrainska ambassaden i Stockholm kommer även Sorsele och Sollefteå kommun få samma utmärkelse.

Kjos och Texell kommer att ta emot varsitt brev, ett till politiken och ett till tjänsteorganisationen. Detta sker på Sergels torg i samband med Ukrainas självständighetsdag onsdagen den 24 augusti klockan 15.

Mobil trygghetsturné runt om i Upplands-Bro

Kommunen och polisen lämnar centrum Hela kommunen är lika viktig i det pågående trygghetsarbetet. Det här menar Upplands-Bro kommun och polisen – och ger sig ut på en endagsturné.tisdag 4/10 17:21

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28