LO har jämfört kommunerna i Stockholms län utifrån en rad olika ämnen. Detta i syftet att ta reda på vilken av våra 26 kommuner som är den bästa, respektive sämsta arbetsgivaren.

Man har utgått från trettio nyckeltal som sedan grupperats ner i fem olika index. Alla nyckeltalen kommer från statistikdatabasen Kolada.

De olika indexen som sedan vägts samman är: anställningsvillkor, medianlön, personaltäthet, ledarskap och sjukfrånvaro.

Bottenplacering i länet

Av rapporten framgår att Upplands-Bro har den sämsta personaltätheten i länet, och i den totala placeringen blir det en bottennotering med plats: 23 av 26.

Laila Norstad, ordförande för LO-facken i Upplands-Bro och Järfälla, lyfter särskilt fram sjukskrivningarna i Upplands-Bro.

Sjukskrivningarna ökar

Hon säger att sjukskrivningarna har ökat från 6,4 procent 2019 till 8,2 procent 2020.Siffrorna hänger samman med pandemin, men Norstad varnar samtidigt för den kommande tiden.

– Det stora risken är nu att sjukfrånvaron fortsätter att öka i kommunen och att fler blir långtidssjukskrivna. Forskning visar tydligt att sjukfrånvaron släpar efter. Det är inte som högst under en kris, utan får genomslag först några år senare, säger Laila Norstad.

Hon anser att det nu finns en stor risk för att man inom Upplands-Bro utvecklar en arbetsmiljöskuld med både långa sjukskrivningar och höga kostnader som följd.

– Många som har slitit i pandemins frontlinje riskerar att drabbas av ohälsa. Därför krävs nu en konkret handlingsplan med målet att undvika ohälsa. Om den styrande majoriteten vidtar åtgärder redan nu kan en ökning av långtidssjukskrivningarna förhindras, säger Laila Norstad.

KSO om LO:s oro

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) har inte läst LO-rapporten, och kan därför inte kommentera den närmare. Han får dock ta del av de frågor som den lokala LO-organisationen lyfter.

– Vi jobbar ständigt med det här frågorna. Det är ett pågående arbete hur våra medarbetare mår och att de kan komma tillbaka i tjänst, det här är en central del av att vi vill vara en attraktiv arbetsgivare, säger Fredrik Kjos.

"Svårt att tolka innehållet”

Stefan Revestam är HR-analytiker hos Upplands-Bro kommun. Han har läst och fördjupat sig i rapporten. Han har dock svårt att svara på frågor om den, även om han hade velat göra det.

– Problemet är att det är svårt att tolka och dra slutsatser av innehållet i den här rapporten. Jag tycker det är lite synd, för de har uppenbarligen lagt mycket tid på att samla in siffror och med en annan bearbetning hade givit mycket mera, säger Stefan Revestam.