Upplands-Bro blir först i världen att anställa en robot

Politikerna och tjänstemännen i Upplands-Bro får en ny kollega, AI-roboten Tengai. Som första kommun i världen ska roboten hjälpa till i rekryteringen av en digitaliseringssamordnare.

  • Publicerad 09:36, 23 maj 2019

Som första kommun i världen satsar Upplands-Bro på fördomsfri rekrytering genom att använda sig av en helt automatiserad och fysisk AI-robot.

Det var under förra veckan som rekryterings- och bemanningsföretaget TNG lanserade världsnyheten Tengai Unbiased – en social AI-intervjurobot.

Endast en vecka efter detta väljer Upplands-Bro kommun att ”anställa” roboten som en del av sin process att rekrytera en digitaliseringssamordare.

Karl Öhlander, tf. kommundirektör i Upplands-Bro kommun. Foto: Upplands-Bro kommun

Kommunen kommer samarbeta med TNG i rekryteringsprocessen där Tengai, som roboten heter, sköter intervjuer som ska bedömma social kompetens och personliga egenskaper.

– Med hjälp av digitaliseringens möjligheter och den allra senaste tekniken inom AI kommer Upplands-Bro kommun nu att prova fördomsfri rekrytering med hjälp av en robot. Det är fantastiskt spännande att få vara del av detta försök och jag hoppas det kommer att leda till vi blir ännu bättre i vårt redan mycket framgångsrika rekryteringsarbete, säger Karl Öhlander, tf. kommundirektör i Upplands-Bro kommun.

Han får Fridegårdspriset

Kjell Johansson är en flera gånger prisad författare. Nu får han ytterligare ett. Johansson har utsetts till årets mottagare av Jan Fridegårdspriset.fredag 24/6 8:15

Så firas midsommar i Kungsängen och Bro

Här utlovas små grodorna-garanti Midsommarafton närmar sig med stormsteg. I år är det möjligt att fira både i Kungsängen och i Bro.torsdag 23/6 17:56