Upplands-Bro är först i världen med en AI-robot

En robot med artificiell intelligens arbetar med fördomsfri rekrytering på Upplands-Bro kommun. Det är kommunen först i världen med.

  • Publicerad 09:00, 29 maj 2019

– Att vi är först i världen är ju väldig kul. Det visste vi inte riktigt när vi gick in i det här samarbetet, säger Karl Öhlander, tf. kommundirektör i Upplands-Bro kommun.

Samarbetet är med bemanningsföretaget TNG, som har programmerat den sociala AI-roboten för ändamålet att rekrytera.

– I grunden handlar det om att vi vill ha en så fördomsfri rekrytering som möjligt. Vi tar bort människan helt och hållet i de första stegen, som på något sätt alltid bär på fördomar, berättar Karl Öhlander.

Intervjuar nästa vecka

Alla som söker tjänsten som digitaliseringssamordnare på kommunen får först göra ett enkelt test, och i steg två får man träffa roboten. Redan i nästa vecka ska roboten börja intervjua sökande till tjänsten som digitaliseringssamordnare.

– Jag fick prova själv. Den ser ju inte ut som en människa, men den har ett ansikte och den rör sig och interagerar som en människa. Det tog en minut sedan kommer man in i ett samtal.

I steg nummer tre av rekryteringsprocessen får de sökande träffa en människa.

– Det här är ett första försök för oss, och för TNG också. Ingen av oss har gjort det här förut.

Hur många som får intervjuas av roboten beror på hur många som söker, men tanken är att inte allför många ska gallras bort i det första steget.

Den nya digitaliseringssamordnaren ska hålla ihop kommunens digitaliseringsarbete, ha koll på vad som görs och jobba på att göra det bättre.

Upplands-Bro varnar för lustgas

"Rapporter kommer in från alla kommundelar" Under fredagen den 30 september gick kommunen ut och varnade för användningen av lustgas bland Upplands-Bros yngre invånare.fredag 30/9 17:33