Väghinder. Sandfickan består av betongelement och används som upplag för sand till vinterns vägunderhåll. Foto: Björn Hammar

Upplag för sand stängde vägen för ambulans

En sandficka av betong stängde av en trottoar på Gärdet – och hindrade en ambulans från att köra in på gården. Efter att Mitt i:s läsare slog larm har det statliga bolaget Svevia flyttat på sandfickan.

  • Publicerad 09:48, 10 nov 2020

Så ska det inte vara, en ambulans måste komma förbi

De senaste vintrarna har det stått en så kallad sandficka i betong på en av parkeringsplatserna på Studentbacken på Gärdet.

I början av november i år var den tillbaka på adressen – men den här gången stod den mitt på trottoaren.

– Den blockerade trottoaren och infarten till vårt hus. Jag undrar verkligen hur de har tänkt? säger Björn Hammar som bor på Studentbacken 34.

Den 9 november hindrade sandfickan en ambulans från att köra in på gården, uppger Björn Hammar.

– Ambulansen ställde sig ute på gatan och så körde de båren resten av biten till porten, säger Björn och fortsätter:

– En brandbil hade inte haft en chans att köra in även om de försökte.

Ska flyttas till parkeringsplats

De som har ställt sandfickan på trottoaren är Stockholms stads entreprenör, det statliga bolaget Svevia. När Mitt i kontaktar trafikkontoret visar det sig att placeringen inte stämmer överens med skissen i den ansökan som Svevia skickade in till staden.

– Så ska det inte vara, en ambulans måste komma förbi. Den får inte heller ta upp trottoaren, säger Nicoline Löcke Zabel på trafikkontoret.
Trafikkontoret har därför tagit kontakt med Svevia och begärt att de flyttar sandfickan till en parkeringsplats.

När Mitt i når Svevia på eftermiddagen den 9 november bekräftar de att sandfickan hamnat fel.

"Sandfickan har av misstag blivit felplacerad och kommer att flyttas nu i kväll. Placeringen är förstås olycklig både när det gäller tillgänglighet och säkerhet, vilket vi beklagar", skriver Svevias kommunikationschef Charlotte Sandström i ett mejl.