Ägaren till M/S Birger Jarl vid Stadsgårdskajen har tidigare hotats med saftiga böter i miljonklassen. Foto: Mostphotos

Uppgörelsen: Då måste hotellfartyget på Södermalm flytta

Omstridda hotellbåten M/S Birger Jarl har visat sig vara ett svartbygge med olovlig hotell- och restaurangverksamhet. Redan i våras ville staden att båten skulle väck. Nu har parterna gjort upp om ett datum då båten måste bort från kajen, enligt uppgifter Stockholmdirekt tagit del av.

  • Publicerad 20:13, 12 sep 2019

Det k-märkta skeppet M/S Birger Jarl har sedan 2015 legat mellan Fotografiska och Birka Cruises på Stadsgårdskajen.

Men i våras beslutade stadsbyggnadsnämnden att båten måste flyttas. Fartygsägaren har sedan sommaren 2018 inte haft tillstånd att ligga vid kajen. Dessutom har bolaget inte tillstånd att driva hotell och restaurang, något Mitt i rapporterat om tidigare.

Förlorade tillstånd

Fartyget har fram till sommaren 2018 klassats som passagerarfartyg, och har därför kunnat ligga vid kajen utan bygglov från staden.

Men Transportstyrelsen drog i juli in M/S Birger Jarls passagerarcertifikat, då fartyget hade brister med brandskyddet enligt Stockholms stad. I det läget krävs ett bygglov för att kunna ligga vid kaj och ha hotellverksamhet.

Stadsbyggnadsnämnden kan inte kan ge fartyget permanent bygglov då det inte är förenligt med detaljplanen som finns vid Stadsgårdskajen.

Men uppgifterna har tillbakavisats av M/S Birger Jarl, och stadens beslut har överklagats.

Måste flytta 30 april

M/S Birger Jarls fartygschef Ulf Larsson menar att fartyget inte är någon byggnad, eftersom den inte ligger vid kajen permanent. Enligt honom har hotellbåten flyttat sig senast i maj, skriver Stockholmdirekt.

Enligt uppgifter till tidningen har nu parterna kommit överens – senast den 30 april 2020 ska fartyget vara borta från hamnen.

Fram tills flytten ska rederiet betala 53 000 kronor i månadshyra.

Fartygschefen: Vi tänker inte flytta på oss