Uppgifter: Port 73 till salu för 1,2 miljarder

Handelsplatsen Port 73 i Handen är till salu, det uppger Fastighetsvärlden. Enligt tidningen vill fastighetsägaren sälja för 1,2 miljarder kronor, ungefär 250 miljoner mer än vad de köpte den för 2017.

  • Publicerad 06:15, 27 jun 2022

Risken är att det blir som Haninge centrum

Tidningen Fastighetsvärlden skriver att fastighetsägaren CBRE investment management vill sälja tre av sina köpcentrum: Nian i Gävle, Bromma blocks i Bromma och Port 73 i Haninge.

CBRE köpte Port 73 år 2017 för 977 miljoner kronor och nu uppger Fastighetsvärlden att deras mål är att sälja Port 73 för 1,2 miljarder kronor.

Mitt i har kontaktat CBRE och frågat om Port 73 är till salu. Men deras presschef i Sverige, Julia Graflund, svarar endast att de inte kommenterar spekulationer. Samma svar ges från deras globala kommunikatörer.

Oro hos rutinerad ägare

I Port 73 finns 39 butiker och restauranger. En av dem är frisörsalongen Magic hands, som funnits där sedan 1996. Frisören och ägaren Dani Saikali har hört rykten om en försäljning av Port 73 och han är lite orolig för ett nytt ägarbyte.

– Man vet inte vem köparen är. Naturligtvis blir det oftast höjda hyror vid ägarbyten, det känns lite jobbigt när man redan är i ett känsligt läge som småföretagare, säger han och lägger till:

– Risken är att det blir som Haninge centrum med höjda hyror och hyresgäster som hoppar av. Det vore tråkigt.

Butiksgrannen T:s äventyr finns även i Nian i Gävle, som också ryktas vara till försäljning. Butiksägaren Marika Alm tar ett eventuellt ägarbyte med en axelryckning.

– Företagen som har musklerna att köpa det här, de äger oftast andra centrum och vet vad som gäller. Då kan vi mer hoppas på en bra centrumledning, för det kan annars skapa problem, säger Marika Alm och lägger till:

– Höjda hyror kommer oavsett vem som äger. Så för mig personligen, jag är inte orolig.

"Påverkar inte så mycket"

Restaurangägaren Selcuk Baran driver Al forno sedan åtta månader tillbaka. Han är inte så brydd om vem som äger Port 73.

– Det påverkar inte oss så mycket om det kommer in någon annan. Jag har avtal och de kan inte göra något åt saken. Det är klart att alla hyresvärdar inte är lika snälla mot sina hyresgäster. Men vi får se.

Mustafa Erdinc Kalkan som driver restaurangerna Efendi 73 och Efendi döner-pide säger att han har trivts bra med CBRE som ägare.

– Jag hoppas att de som kommer in fortsätter satsa, för potentialen finns.

Ser du ett ägarbyte som positivt eller negativt?

– Det törs jag inte säga förrän jag ser de nya ägarna. Men jag antar att det är positivt, för jag vill se det från den ljusa sidan.

37 000 kvadratmeter stort

År 2017 köpte CBRE global investors Port 73 av tidigare ägaren Atrium Ljungberg för 977 miljoner kronor. Nu uppges CBRE vilja sälja handelsplatsen för 1,2 miljarder kronor.

Port 73 består av 37 000 kvadratmeter och 39 butiker och restauranger. Däribland två stora matbutiker, ett gym och en trampolinhall. Därtill finns det 1000 parkeringsplatser med fri parkering i tre timmar.