På en presskonferens vid 17.00 meddelade Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att det är säkert att fortsätta använda Astra Zenecas covid-19-vaccin.

– Vi har kommit fram till en klar vetenskaplig slutsats: Det här är ett säkert och effektivt vaccin. Fördelarna med att skydda människor mot covid-19 och risken för död det innebär överväger riskerna, säger Emer Cooke, vd på EMA.

– Kommittén kom också fram till att vaccinet inte är kopplat till en ökad risk för tromboemboliska händelser och blodproppar.

Uppmanar till varning

Däremot kan EMA inte utesluta en koppling mellan vissa ovanliga fall av blodproppar och vaccinet. Därför behövs en varning för dessa potentiella biverkningar, meddelade EMA.

– Vi vill öka medvetenheten om de möjliga riskerna och se till att de är inkluderade i produktinformationen, säger Emer Cooke på presskonferensen.

EMA ska fortsätta att undersöka denna koppling och följa utvecklingen framöver.

Flera länder stoppade vaccinet

EMA:s beslut kommer efter att flera länder på sistone stoppat användningen av vaccinet, efter misstankar om allvarliga biverkningar så som blodproppar. I Sverige pausades användningen på tisdagen den 16 april, fem dagar efter grannländerna Norge och Danmark. Flera andra länder inom EU valde att fortsätta vaccinationen.

https://www.mitti.se/nyheter/astra-zenecas-vaccin-pausas-i-stockholm-aldre-far-vanta/repucp!cJb8zHicMVYlOAFts@qRQg/

Världshälsoorganisationen gick redan under onsdagen ut med en uppmaning till världens länder att fortsätta använda Astra Zenecas vaccin. WHO resonerade så som EMA, att fördelarna överväger nackdelarna.

Totalt har 17 miljoner människor världen över vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. Det är också ett av de viktigaste vaccinen inom Sveriges vaccinationsprogram.

Fortsatt paus

Strax efter EMA:s besked kallade regeringen och Folkhälsomyndigheten till presskonferens. Där kom Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten tydlig:

– Stoppet ligger kvar för Sveriges del tills vi tagit ställning och analyserat situationen och återkommer till hur vaccinet kan används. Vi återkommer med ett tydligt besked nästa vecka, säger han under presskonferensen.