Danderydsborna och uppfinnarna Henrik Lindström och Giovanni Fili nomineras till det europeiska patentverkets (EPO) årliga innovations- och uppfinnarpris, European Inventor Award 2021.

Uppfinningen är en typ av solcell som kan skrivas ut på papper – vilket sedan kan användas till att ladda upp enheter, som lampor på cykelhjälmar eller hörlurar.

– Med vår lösning blir det möjligt att förse nästan vilka produkter som helst med en integrerad, pålitlig energikälla, som fungerar både i solljus och artificiellt ljus inomhus, säger Henrik Lindström i pressmeddelandet.

European Inventor Award har delats ut sedan 2006 till personer som på olika sätt har påverkat samhället med sina uppfinningar.

Senast 2013 fick en svensk priset, Pål Nyrén, som utvecklat en metod i sekvensbestämning av DNA och gjort det enklare att identifiera bakterier med den metoden.

Henrik Lindström och Giovanni Fili nomineras i kategorin små- och medelstora företag där det finns tre nominerade.

Enligt EPO:s motivering banar entreprenörernas uppfinning väg för en mer tillgänglig marknad när det kommer till solcellsteknik:

"Lindström och Fili bakom ny typ av material under solcellens ljusabsorberande yta, med 1 000 gånger högre ledningsförmåga – effektiv nog att fungera även inomhus."