YTLETARE. Idrottsytan vid S:t Eriks gymnasium, med basketkorgar, är ett exempel där det kanske skulle kunna gå att göra mer som fler korgar, enligt Rasmus Jonlund (L), stadsdelsnämndens ordförande. Foto: Per Brandt

Uppdraget: Leta efter fler ytor för idrott

Fler idrottsytor – både för spontanidrott och föreningar. Det hoppas majoriteten på Kungsholmen få till med ett nytt initiativ.

  • Publicerad 12:02, 27 apr 2021

Hall- och planbrist har det varit länge på Kungsholmen. Nyligen fick även staden och stadsdelen kritik för skicket på de anläggningar som finns, som basketkorgarna i Rålambshovsparken. Nu gör majoriteten i stadsdelsnämnden dock ett försök att få till fler idrottsytor.

Skicket på spontanidrottsytor från kritik

– Det är vår ambition. Vi får många bra medborgarförslag om fler idrottsytor men de handlar ofta om parkerna, där försöker vi undvika fler specialanläggningar eftersom allmänna parkytor behövs i en växande stadsdel. Samtidigt ser vi många andra ytor som skulle kunna komma till nytta, säger Rasmus Jonlund, (L) nämndordförande.

Därför ger de nu förvaltningen i uppdrag att scanna av stadsdelen efter lämpliga platser där det kan fixas till fler idrottsytor eller förbättra de som finns, framför allt skolgårdar. Något som även finns i stadens centrala budget påpekar Jonlund.

Kruxet? Där bestämmer inte stadsdelen utan det hela måste ske i samarbete med de centrala förvaltningarna, samt även en dialog med de lokala idrottsföreningarna om behoven.

– Om det blir av bestämmer inte vi, men vi vill sätta bollen i rullning och så får vi se om den kommer i mål. Det här kan vara en start och om det blir något av det kanske vi kan vara en förebild för andra stadsdelar.

Kommer ni även titta på lämpliga platser i er ”ägo”, exempelvis under broar? 

– Vi försöker göra det vi kan på platser vi har inflytande över, men vissa utrymmen som ser tomma ut har ändå redan en annan användning. Vi har gjort saker under vissa broar. Det är också något jag vill titta vidare på.