Hjälteuppdrag. Alaxshan Saseekaran är en av två ungdomar vars uppgift är att fota pandemins hjältar i Skärholmen. Foto: Sacharias Källdén

Uppdraget: Föreviga pandemins hjältar

Att skildra pandemins lokala hjältar i bild. Det var arbetsuppgiften för tio ungdomar under höstlovet. "Det är ett jättekul jobb", säger Sätrabon Alaxshan Saseekaran, 16 år.

  • Publicerad 18:14, 10 nov 2020

Sätrabon Alaxshan Saseekaran, 16, är en av två ungdomar som fotar hjältar i Skärholmen. Vi träffar honom och Mona Ali, 17 år, en regnig dag i centrum.

– Jag har precis träffat en kille som heter Niklas i Bredäng. Han har kört ut matlådor till unga som inte har råd med mat och inte fick mat i skolan när de stängde. Och han har ordnat en massa aktiviteter för unga i Bredäng under pandemin, berättar Alaxshan.

I två dagar har de lärt sig massor om fotografi och fått en massa tekniktips kring kameran.

– Det är jättekul. Vi har fått handledning av några av Sveriges bästa fotografer, säger Mona Ali.

Nu är de ute och träffar människor. De tar både en porträttbild och en miljöbild.

– Vi har fått lite hjälp från Fryshuset i Skärholmen att hitta personer, säger Alaxshan Saseekaran.

Tanken är att allt ska mynna ut i en utställning så småningom.

– Vi hoppas att det blir på Kulturhuset, säger Alaxshan.

"Våra hyresgäster är samhällsbärarna"

Förutom i Skärholmen pågår projektet i Rågsved, Hässelby och Rinkeby. 120 ungdomar sökte och 10 fick jobbet.

Det är bostadsbolaget Stockholmshem som tillsammans med Part, ett nätverk för kreativa och företagsamma ungdomar, har anställt feriejobbarna. Syftet med foto- och intervjuserien är att rikta ljuset mot förortsbor som gör vardagen lite bättre.

– Vi vill lyfta fram samhällsbärarna som bor i våra områden, de är våra hyresgäster. Det är sjuksköterskor, taxichaufförer och tunnelbaneförare. Vi vill att de ska få berätta sina egna historier. De är hjältarna som gör att vi andra har kunnat jobba under pandemin, säger Rana Kasto, hållbarhetsutvecklare på Stockholmshem.

Är fotointresserade

Alaxshan Saseekaran och Mona Ali är båda väldigt intresserade av fotografi och har fått blodad tand att fota mer. Men de ser det båda som en hobby – inte som ett framtida yrkesval. Alaxshan går första året på ekonomiprogrammet och har redan en målbild klar för sig.

– Jag vill starta ett eget företag, säger han.

Deras uppdrag: Att fota lokala hjältar under coronapandemin