Uppåt för priserna på Lidingös bostadsrättsmarknad

Det går fortfarande att gör klipp på Lidingös bostadsrättsmarknad. Priserna är höga men man spar in mycket jämfört med att köpa lya på andra sidan bron. – Lidingöbor som flyttar hemifrån kanske hellre väljer en tvåa på Lidingö än en etta i innerstan, säger Sebastian Granath, mäklare.

  • Publicerad 06:00, 9 dec 2019

Bostadsrättspriserna på Lidingö är bland de högsta i Stockholms kranskommuner. Men fortfarande ligger de under de dyraste närförorterna och innerstan. Den som vill köpa lägenhet på andra sidan bron och bo i innersta får räkna med att ge drygt 17 000 kronor mer per kvadratmeter.

…sekelskifte är det som alltid slår högst

Sebastian Granath

Enligt mäklaren Sebastian Granath som varit verksam på ön tio år är det också ofta Lidngöbor som köper lägenhet på Lidingö.

– Det var ännu med tydligt då men de jag träffar har ofta en Lidingökoppling. De har sålt radhus eller villan och flyttar till lägenhet. Unga som flyttar hemifrån kanske väljer en tvåa på Lidingö i ställer för en etta i stan, säger han.

600 lägenheter har bytt ägare

Det senaste året har över 600 lägenheter sålts på Lidingö. Detta enligt dagsfärsk mäklarstatistik. Kvadratmeterpriset ligger på runt 55 000 kronor. I Stockholms stad ligger kvadratmeterpriset på nära 73 000 per kvadratmeter.

– Lidingö har alltid en alltid attraktivitet. Det handlar om den unika närheten till stan och vattnet. Men det är fortfarande prisvärt om man jämför med innerstan och närförorter som Solna, Sundbyberg och Årsta, säger Sebastian Granath.

Näset – en dold pärla

Men priserna skiljer sig också inom Lidingö. Den billigaste lägenheten på ön just nu som ligger på Hemnet kostar 1 995 000 kronor. Det är en 2:a i Killinge. Kvadratmeterpriset är dryga 36 000 kronor. I områden närmare bron, Som Torsvik ligger däremot kvadratmeterpriserna över 60 000 kronor.

– Torsvik och Herserud är eftertraktat, det är bra föreningar med god ekonomi, så är det läget nära stan, säger Sebastian Granath.

Är det något område du tycker är extra prisvärt, någon dold pärla som inte så många upptäckt?

– Näset är fortfarande prisvärt för att vara så centralt och nära natur, kommunikationer, vatten och idrott genom att det ligger när Vallen.

På Näset finns just nu två lägenheter på Hemnet. Deras kvadratmeterpris ligger på 43 000 och 49 000.

På Stockholmsvägen och Kyrkvägen finns hus av äldre karaktär som är populära bland lägenhetsköpare.

Finns det någon typ av hus eller arkitektur som många är ute efter på Lidingö?

– Många kan uppskatta moderna lägenheter. Men sekelskifte är det som alltid slår högst. På de få lägenheter som dyker upp är det hög efterfrågan. Det finns sekelskiftes läggenheter i på Björnvägen, i Brevik vid Banvägen, på Sockholmsvägen närmast centrum och så i omgjorda villor.

Fakta

Så kostar Lidingölyan per kvadratmeter jämfört med andra platser

Stockholms stad: 72 829

Solna: 57 087

Sundbyberg: 56 338

Lidingö 55 382

Danderyd: 54 906

Nacka: 48 306

Täby: 44 158

Länet: 58 252

 

Visa merVisa mindre