Unikt vrak undersöks av forskare – har redan plundrats

Första veckan i maj undersöktes Osmundvraket som tros vara en viktig pusselbit i svensk exporthistoria. Men redan innan undersökningarna startade på den hemliga positionen hade plundrare varit framme.

  • Publicerad 15:00, 18 maj 2020

– När jag kom ner som förste dykare tänkte jag vad fan är det här? Jag har inte sett ett vrak som ser ut så där, säger Jim Hansson, marinarkeolog från Vrak – Museum of Wrecks som arbetar med undersökning av vraket.

Osmundvraket kan vara en så kallade holk, ett stort nordiskt handelsskepp från 1400- och 1500-talet som historiker bara känner till från skriftliga källor.

Om vi inte har informationen kan historien förvanskas och användas felaktig.

Jim Hansson, marinarkelog

Vraket hade dessutom en mycket uppseendeväckande last.

Skeppet har plundrats

Men när vraket undersöktes under ett antal dykningar i fjol gjorde man en mindre trevlig upptäckt: plundrare hade varit framme.

Jim Hansson är marinekolog och arbetar med att undersöka Osmundvraket. Foto: Vrak – Museum of Wrecks

Trots att den exakta positionen varit hemlig sen fyndet gjordes har någon eller några stulit keramikgrytor och skålar från kulturarvet.

– Det är bedrövligt, som att man drar sidor ur en bok – till slut är det bara omslaget kvar och då är det inte lätt att förstå innehållet. Det är vår historia det handlar om, den är jätteviktig. Om vi inte har informationen kan historien förvanskas och användas felaktig.

Plundringen, som ska ha skett mellan januari och juli 2019 har polisanmälts.

Unikt fynd av järn

I början av maj gjordes en undersökning både av skeppet och lasten.

Osmundsvraket, som ligger norr om Dalarö, har fått sitt namn från dess uppseendeväckande last: 20 tunnor osmundjärn, en mytomspunnen handelsvara som exporterades från Sverige under medeltiden.

En dykare undersöker Osmundvraket. Foto: Vrak – Museum of Wrecks

Bara ett fåtal fynd har gjorts i Östersjön tidigare och det här är det första i svenska vatten.

– Man har inte ens kunnat fylla en tunna med de fynd som gjorts i Sverige så det har varit svårt att testa kvalitén ordentligt.

Kan skriva om exportens historia

Redan när Jim satt i ribbåten på fjärden efter den första dykningen ringde han till en historiker som forskar om järn.

– Hon blev eld och lågor. Osmundjärnet nämns redan på 1200-talet, det kom från Sverige och hade hög kvalitet. Men vi har inte haft någon aning om vad som hände med det när det lämnade Stockholm.

En förhoppning med den gångna veckans undersökningar är att de ska ge ny information om svensk export av järnhandel: vart gick exporten och vilken typ av skepp som användes.

Fakta

Ett skepp kom lastat med mytomspunnet järn

  • Både skeppet och lasten vittnar om en övergång från medeltid till Vasatiden, vilket gör fyndet unikt.
  • Skeppet kommer från 1500-talet och verkar vara en holk.
  • Skeppet har medeltida detaljer som balkar med knoppar men tre master vilket är typiskt senare skepp.
  • Skeppet var byggt helt i furu och inte i ek som man först trodde. Det kan vara en indikation på att det är byggt i Stockholm, norra Sverige eller Finland vilket prover förhoppningsvis kan reda ut.
  • Ombord hittades 20 tunnor med Osmundjärn och åtta tunnor med okänt innehåll, troligtvis bland annat tjära och vax vilket var typiska svenska exportvaror.
  • Osmundjärn var järn som smältes till bitar på cirka 300 gram i under medeltiden och exporterades från Stockholm. Det användes också som betalmedel.
  • I lasten hittades också stångjärn, en typ av förädlat järn som började ersätta exporten av osmundjärn på 1500-talet.
  • Trätunnorna med osmundjärn kommer från 1540-talet och gjordes av trä från Baltikum.
  • Vraket hittades efter att både företaget Dykcharter och marinen fått indikationer på ekolod. 2018 gjordes den första dykningen.
Källa: Vrak – Museum of Wrecks
Visa merVisa mindre