Unikt vrak undersöks av forskare – har redan plundrats
Första veckan i maj undersöktes Osmundvraket som tros vara en viktig pusselbit i svensk exporthistoria. Men redan innan undersökningarna startade på den hemliga positionen hade plundrare varit framme.
- Nyheter
- Publicerad 15:00, 18 maj 2020
– När jag kom ner som förste dykare tänkte jag vad fan är det här? Jag har inte sett ett vrak som ser ut så där, säger Jim Hansson, marinarkeolog från Vrak – Museum of Wrecks som arbetar med undersökning av vraket.
Osmundvraket kan vara en så kallade holk, ett stort nordiskt handelsskepp från 1400- och 1500-talet som historiker bara känner till från skriftliga källor.
Om vi inte har informationen kan historien förvanskas och användas felaktig.
Jim Hansson, marinarkelog
Vraket hade dessutom en mycket uppseendeväckande last.
Skeppet har plundrats
Men när vraket undersöktes under ett antal dykningar i fjol gjorde man en mindre trevlig upptäckt: plundrare hade varit framme.
Jim Hansson är marinekolog och arbetar med att undersöka Osmundvraket. Foto: Vrak – Museum of Wrecks
Trots att den exakta positionen varit hemlig sen fyndet gjordes har någon eller några stulit keramikgrytor och skålar från kulturarvet.
– Det är bedrövligt, som att man drar sidor ur en bok – till slut är det bara omslaget kvar och då är det inte lätt att förstå innehållet. Det är vår historia det handlar om, den är jätteviktig. Om vi inte har informationen kan historien förvanskas och användas felaktig.
Plundringen, som ska ha skett mellan januari och juli 2019 har polisanmälts.
Unikt fynd av järn
I början av maj gjordes en undersökning både av skeppet och lasten.
Osmundsvraket, som ligger norr om Dalarö, har fått sitt namn från dess uppseendeväckande last: 20 tunnor osmundjärn, en mytomspunnen handelsvara som exporterades från Sverige under medeltiden.
En dykare undersöker Osmundvraket. Foto: Vrak – Museum of Wrecks
Bara ett fåtal fynd har gjorts i Östersjön tidigare och det här är det första i svenska vatten.
– Man har inte ens kunnat fylla en tunna med de fynd som gjorts i Sverige så det har varit svårt att testa kvalitén ordentligt.
Kan skriva om exportens historia
Redan när Jim satt i ribbåten på fjärden efter den första dykningen ringde han till en historiker som forskar om järn.
– Hon blev eld och lågor. Osmundjärnet nämns redan på 1200-talet, det kom från Sverige och hade hög kvalitet. Men vi har inte haft någon aning om vad som hände med det när det lämnade Stockholm.
En förhoppning med den gångna veckans undersökningar är att de ska ge ny information om svensk export av järnhandel: vart gick exporten och vilken typ av skepp som användes.