Duha Kattam och Bodil Renlund diskuterar något på plattan. Foto: Klara B Orreteg

Unikt projekt – så ska de snabbt lära sig svenska

Järfälla kommun ingår i ett pilotprojekt där en lärplattform och plattor ska göra det lättare sfi-elever att snabbt komma in i språket. – För oss som inte har så mycket svenska runt omkring oss är det här en väldigt bra möjlighet, säger Abdulkadir Turan som är en av eleverna.

  • Publicerad 13:14, 18 okt 2018

Det är inte tyst många sekunder i klassrummet på Sfinx, sfi för ingenjörer och arkitekter i Jakobsberg. Eleverna har bara varit i Sverige runt ett år, men pratar redan om kolfilter vid livsmedelsindustrin, vattenrening och fundament i bassänger.

De förbereder sig inför ett besök på Görvälns dricksvattenverk och pratar igenom reningsprocessen.

Gruppen är minst sagt sugen på att komma ut i arbete igen. I sina hemländer har de arbetat som ingenjörer och arkitekter och nu hoppas de på att snart ha lärt sig svenskan så pass bra att de kan arbeta här.

Unikt projekt

De är de första i Sverige att testa den nya lärplattformen med tillhörande platta, i pilotprojektet eSfi.

Projektet är ett samarbete mellan kommunen och tre företag. Telia tillhandahåller nätverk och uppkoppling, Samsung fixar tekniken som till exempel plattor och skärmar, och CanopyLAB står för att utveckla den digitala lärplattformen.

Rocio del Pilar Lópes kom till Sverige för elva månader sedan från Bogotá i Colombia, där hon arbetade som industriingenjör.

Nu pendlar hon från Åkersberga till Jakobsberg för att kunna gå den här specialanpassade svenskundervisningen för ingenjörer och arkitekter, och delta i pilotprojektet.

Och hon tycker att det är en bra satsning.

– Det är speciellt bra att kunna komma åt materialet överallt, när som helst, säger hon.

Fullspäckad med specialmaterial

Men vad är det som är så unikt då? Tanken är att lärarna ska kunna lägga in det material de vill ska finnas med, på ett sätt som passar elevernas kunskapsnivå.

– Plattformen är unik och vi styr innehållet. Allt det som ingår i kursplanen är såklart med, sen späckar vi den med det som passar just de här eleverna, säger Thyra Brusewitz, en av lärarna som ingår i pilotprojektet.

Bodil Renlund är också lärare och tror att den kommer bli väldigt bra när den är färdig.

– Nu är vi ju verkligen mitt i startsträckan där vi tillsammans med de som utvecklar själva plattformen ska få den att fungera riktigt bra.

Bra för hörförståelsen

Abdulkadir Turan kom till Sverige från Turkiet för ett år sedan. Han tycker det är lite tidigt att säga hur bra plattformen egentligen är men uppskattar möjligheten att öva på hörförståelse och uttal.

– Vi kan lyssna på filer och även spela in egna filer som läraren sen kan lyssna på. Det är jättebra för oss som inte har så mycket svenska omkring oss, och det finns inte alltid tid på lektionerna. Det är verkligen en stor möjlighet för snabb utveckling, säger han.