Unika judofamiljen vill bärga historiskt guld

Svensk judo går en ljus framtid till mötes. I Älvsjö bor inte ett, inte heller två – utan sju framtida löften: syskonen Mattsson.

  • Publicerad 16:49, 17 maj 2018

Den blågula mattan är utrullad i Brännkyrkahallen i Midsommarkransen. En, två, tre och fyra, fem och sex syskon Mattsson samsas bland flera andra på mattan. Svettdoften i Stockholms judoklubbs dojo sticker intensivare i näsan efter varje kast – en bris som ger hopp om en ljusnande framtid.

– Jag vill ta OS-guld, jag vill bli bäst, säger Ville, 12 år, som har fått dispens för att tävla i åldersklassen U18.

– Det går ganska bra. Ibland tabbar man sig, men det är väl bara att göra det bättre nästa gång.

Ville Mattsson får sin syster Klara på fall.

I dörröppningen till dojon står pappa Nicklas och tittar på.

– Jag spelade fotboll i Helsingborg och har aldrig tränat judo. Inte min fru heller. Det är lite märkligt, säger han. Vår yngste, Kalle, tränar också. Men han skulle iväg och bada i kväll.

Vill få revansch

Äldst i judoklanen Mattsson är Olle, 25. Klara, tjejen i familjen, är 20 år och slutade som SM-tvåa i viktklassen 57 i fjol.

– Silver är väl okej, men det var lite extra surt eftersom jag brukar spöa henne. Men ibland har jag lite problem med nerverna, särskilt när jag tävlar på hemmaplan inför egen publik. Jag tänkte att jag skulle ta matchen till förlängning, men sen så blev jag lite överraskad, kan man väl säga, säger Klara.

Prisskåp fyllt till bristningsgränsen

Totalt har syskonskaran 11 SM-guld, en medaljskörd som lär växa ytterligare när Nordiska mästerskapen drar i gång i danska Hilleröd den 26 maj.

– Målsättningen är att komma etta, det finns inget annat. Jag har precis blivit senior, så ett guld där hade varit grymt, säger Klara som slutat tvåa två gånger tidigare.

– Det finns en tjej från Danmark som är så jävla jobbig, som jag möter i varenda jävla final. Nu är det revansch som gäller.

Även Emil – tyngst i familjen – siktar på guld i minus 100-klassen.

– Jag vann där förra året och jag har definitivt goda chanser i år, säger Emil som är B-landslagsman.

– Jag har två framför mig i samma viktklass, men de är flera år äldre och väldigt duktiga.

Vill säkra första OS-medaljen

Sverige har aldrig tagit en OS-medalj i judo. Tullingekillen Marcus Nyman var den senaste i raden att falla på målsnöret, när han förlorade bronsmatchen i 90-kilosklassen i OS i Rio 2016. Om den första medaljören kommer heta Mattsson i efternamn?

– Om jag får bestämma så blir det definitivt en Mattsson som tar den, säger Emil som har siktet inställt på OS 2020 i Japan.

– Nu gäller det att bli starkare och mer explosiv så att jag kan konkurrera om en OS-plats. Självklart siktar jag på att bli världens bästa, annars hade jag inte hållit på med det här.

Emil Mattsson.