Moa Andersson, anställd vid Liljans dagliga verksamhet, och Therese Liljeholm, en av konstnärerna. Foto: Märta Lefvert

Unika doplöv till barnen i Gröndal

Alla barn som döps i Gröndal får ett unikt doplöv av glas. Numera skapas de vid Liljans dagliga verksamhet. "Det är lätt som en plätt", säger Therese Lindholm, vid ett minivernissage.

  • Publicerad 06:40, 16 okt 2020

På ett träd i Gröndals kyrka hänger glaslöv. De glittrar i grönt, gult, blått och brunt och har alla en unik utformning. På skaften är små papperslappar fästa, med namn.

Löven är gåvor till barn som döpts i kyrkan. De överlämnas till dem vid dopfester, ett par gånger om året.

– Löven symboliserar Gröndal, vi har lövverk som en signal för dopet. Trädet är en symbol för allt som växer, med unika grenar och blad, berättar prästen Anna Nordin vid ett minivernissage.

På plats är ett litet gäng från keramik- och glasgruppen vid Liljans dagliga verksamhet i Gröndal. Det är de som skapar doplöven.

– Det är lätt som en plätt. Man lägger glasbitarna i en form och så blir det ett löv, säger Therese Lindholm, 32, en av konstnärerna.

Doplöven speglar naturens färger. Foto: Märta Lefvert

Bjuds på cider

På ett bord ligger färska alster som ännu inte har skänkts bort. Therese Lindholm och hennes kamrater visar stolt upp dem.

– Det var roligt att göra dem, tycker hon.

Gröndals kyrka har gett bort doplöv i många år. För något år sedan fick Liljans dagliga verksamhet uppdraget att skapa dem. Moa Andersson, anställd vid Liljan, berättar att konstnärerna först får rita teckningar av löv. Utifrån dem skapar de formar, där de lägger ner glaset som sedan fick smälta i en ugn.

– Det är väldigt fint att vi får göra det här, säger hon.