Uppfixat. 1600-talsvåningen vid Kristinebergs slott har totalrenoverats. Pelle Byström (th), fastighetsingenjör på Stadsholmen AB, har ansvarat för upprustningen. Foto: Claudio Britos

Unika 1600-talsvåningen ska få nya hyresgäster

Den gigantiska 1600-talsvåningen vid Kristinebergs slott har totalrenoverats. Nu ska den förmedlas – genom bostadskön.

  • Publicerad 16:23, 12 jun 2020

Med utsikt över parken och med viss sjöglimt kan den flera hundra år gamla och 254 kvadratmeter stora våningen vid Kristinebergs slott med säkerhet benämnas som en av Stockholms mest unika bostäder.

Nu har den genomgått en omfattande renovering och ska få en ny hyresgäst genom bostadskön.

Det är Stadsholmen som förvaltar fastigheten och står bakom renoveringen, vilken har utförts med största hänsyn till byggnadens ålder och i nära samråd med Stadsmuseet.

Gamla väggmålningar har tagits fram, originalmålad tapet har rengjorts, gamla golvtiljor har slipats och vaxats, kakelugnar restaurerats och all el har dragits om för att döljas bakom väggar och tak.

– Slottet är enormt värdefullt. Vissa rum och väggmålningar är original från 1600-talet. Där har vi endast bättrat, rengjort, vårdat och konserverat, säger Pelle Byström, fastighetsingenjör på Stadsholmen AB.

Förutom att ett badrum har byggts till, så att bostaden nu har två, är det endast köket, som renoverades på 50-talet, som har bytts ut i sin helhet. Även där har det satsats på klassiska tidstypiska detaljer – allt med massiva stommar och luckor. Ett linoleumgolv har dock lagts in för att följa principen om naturmaterial.

– Det är otrolig kvalitet, trä rakt igenom. Ingen spånskiva alls. Diskbänken som är från 50-talet sparade vi däremot, den kvaliteten finns inte att få tag på i dag, säger Pelle Byström.

På baksidan av huset finns en stor trädgård. Foto: Claudio Britos

Ett gammalt klockverk på vinden har sparats för att påminna om byggnadens historia. Foto: Claudio Britos

Stort intresse

Den som vill bo i lägenheten måste dock ha en rejäl kötid i ryggen. Hyran är inte spikad ännu, men den som är intresserad får räkna med landets högsta.

När ett öppet hus hölls förra året besökte över 1500 personer lägenheten och ville se den igen. Men på grund av coronaviruset är det nu inte längre möjligt, i stället har en visningsfilm lagts ut där de som är intresserade kan gå en virtuell rundtur.

Bostaden planeras att släppas inom den närmaste tiden.

Råvind bevarad

I hyreskontraktet ingår också ett gammalt pigrum högst upp i byggnaden, som man måste passera en oinredd råvind för att nå.

– Här har man viss sjöutsikt, vilket är ett trevligt plus, säger Pelle Byström.

Men för hyresgästen gäller också vissa krav. Bland annat får inga tavlor eller liknande spikas upp på flertalet av väggarna.

Stadsholmen äger och förvaltar 279 fastigheter om 1633 lägenheter i Stockholm, med syfte att bevara byggnadshistoria och gammal hantverkstradition.

Hur viktigt är det att fastigheterna stannar inom staden?

– Det är ohyggligt viktigt. Vad som händer om de här säljs ut på marknaden är att renoveringar sker helt utan kontroll eller styrning. Det blir bara sönderbyggt. Vi har sett förfärliga exempel på det, tyvärr.