Unik grej – Kistaloppet har ingen anmälningsavgift

På lördag, den 22 september, avgörs Kistaloppet för nionde gången. Nytt för i år är att Löparakademin, som första stora lopparrangör i Sverige, har valt att helt slopa anmälningsavgifter.

  • Publicerad 11:32, 21 sep 2018

– Ja, tidigare har det varit gratis för barn i området, men i år har vi valt att ta bort avgiften för alla. Det är en del i vårt arbete för att utjämna den ojämna folkhälsan, säger John Laselle, en av grundarna till den ideella föreningen Löparakademin.

Starten av Lilla Kistaloppet 2015. Det har varit gratis för barn redan tidigare, men tack vara samarbeten och sponsorer har Löparakademin i år kunnat slopa anmälningsavgift även för de vuxna som springer milloppet. Foto: Kistaloppet

För att göra motion tillgänglig för fler har Löparakademin startat kampanjen #RUN4ZERO.

– Löparvågen har svept fram, men främst över medelklassområden. Vi vill nå fler, säger John Laselle.

Fler deltagare i år

Den slopade anmälningsavgiften till Kistaloppet är ett sätt att ta bort de ekonomiska trösklarna. Och det har fallit väl ut, berättar John Laselle.

– Ja, vi kommer att ha fler deltagare i år. Just nu är cirka 1 400 anmälda till 10-kilometersloppet och omkring 1 200 till Lilla Kistaloppet, som är för 6–12-åringar och 2 kilometer långt.

Fun Run för ovana löpare

Dessutom finns ett kortare lopp, 4 kilometer och utan tidtagning, som kallas Fun Run, för att även ovana löpare ska kunna vara med. Till det är drygt 250 anmälda så totalt kommer uppemot 3 000 löpare springa i Kista på lördag.

De olika åldersklasserna i Lilla Kistaloppet startar från 11.30 till 12.15 och Fun Run kör igång klockan 12.30.

Millopp genom gallerian, höghusområden och Järvafältet

Milloppet startar klockan 14.30 och går utmed en kontrollmätt bana. Sträckningen är unik då Kistaloppet går genom Kista Galleria, längs höghusområdena i Kista, Husby och Akalla, och i Järvafältets grönområden.

För den som vill springa men ännu inte har anmält sig finns det fortfarande chans att vara med.

– Ja, vi kommer att ha efteranmälan i mån av plats, säger John Laselle.