Även en person som inte är ett skvatt intresserad av bilar golvas av upplevelsen: I de två stora hallarna radas allt från klassiska folkbilar upp som Volvo, Golf, Saab och Volkswagen-bubblor från 1950-talet och framåt, till ett helt våningsplan med alla modeller av Porsche, Corvette, Ferrari, Lamborghini och längst in i hörnet en Formel 1-bil.

Och så fortsätter det, alla fordon i perfekt skick. På de fyra våningsplanen i Vindö bilgalleri står totalt 65 bilar uppställda.

– Det har blivit väldigt populärt bland bilklubbar och andra motorintresserade, de kommer hit i grupper och får en guidad tur, säger Stefan Hedh, vd för Tott group AB som driver anläggningen.

Långt ut på Vindö, mitt i skogen, dyker den upp, den sprillans nya konferensanläggningen med den sprillans nya bilutställningen. Fascinerande och väldigt konstigt på samma gång är känslan.

Varför finns bilarna här och vem äger dem?

– Det är en privat samling av ägaren till Vision Vindö, Stefan Liljestrand. Han har valt att visa upp bilarna på det här sättet och det är den enda utställningen i Sverige av den här storleken, där det är samma ägare till alla bilar, säger Stefan Hedh.

Sedan några månader tillbaka har bilhallarna öppnats upp så att vem som helst kan åka dit och titta. Eller ja nästan alla, barn under tio år får vänta utanför och klättra i pensionerade utryckningsfordon istället, förklarar Stefan Hedh, eftersom i princip varje bil är värd en förmögenhet.

Bilarna väcker minnen

Bilarna köps in via annonser och bilauktioner och ibland har de en liten buckla eller repa, men det gör inget, förklarar Stefan Hedh.

– Det visar att bilen har en historia att berätta. Samma sak om det sitter dekaler i bakrutan, dom får vara kvar. Alla bilar här har en historia.

Ett exempel, berättar Stefan Hedh, är de två gamla systrarna i Värmland som bara, under hela sina liv, använde sin beiga Volvo 140 för att köra till och från kyrkan på söndagar. Nu står bilen i Vindös bilgalleri, med dekalen kvar i bak: ”Jesus. Enda vägen till Gud."

– Och den här Volvon från 1993, den tappades under transporten från fabriken till sin nya ägare och blev helt kvaddad. Den byggdes upp igen som ny och har nu bara ett fåtal mil på mätaren.

Vad får ni för reaktioner från besökare?

– Wow! Det säger nästan alla. Många börjar berätta något personligt minne de har till någon av bilarna. ”Där låg man i bakrutan och läste Kalle Anka när vi åkte på semester” till exempel, eftersom det inte fanns några krav på bälte bak på den tiden, skrattar Stefan Hedh.

Gäster som bor över natt – totalt finns 43 bäddar i de nybyggda hotellvillorna – kan välja till bilgalleriet som en aktivitet. På området finns också ett glasskafé, med egentillverkad glass, padelbanor och godisbutik. Bland annat. Ägarna väljer att kalla hela platsen för Vision Vindö.

Den nya anläggningen är tänkt att locka ut fler företag och privatpersoner till skärgården, enligt Stefan Hedh.

– Det ger också arbetstillfällen. I år kommer ett 70-tal unga sommarjobbare, de flesta med koppling till Djurö-Vindö, få jobba hos oss.