Norra Djurgårdsstsden. Arkivbild. Foto: Arkivbild

Ungt par får rätt att bo i seniorhus

Hovrätten ger ett yngre par rätt att bo i ett hus i Norra Djurgårdsstaden, trots att föreningen menar att bostaden är till för äldre.

  • Publicerad 09:42, 11 okt 2018

Ett par i 30-årsåldern köpte förra året en lägenhet i Norra Djurgårdsstaden. Men bostadsrättsföreningen godkände inte paret som medlemmar eftersom styrelsen menar att bara personer över 55 år ska få bo i huset, skriver Bostadsrättsnytt.se.

I hyresnämnden fick föreningen rätt och paret nekades medlemsskap.

Luddiga stadgar

Under tiden har ändå paret fått hyra lägenheten de köpte av föreningen. Men nu har Svea Hovrätt ändrat beslutet och menar att paret får köpa bostadsrätten. Skälet är enligt Hovrätten att föreningen är för luddiga i beskrivningen av husets syfte och stadgar. Stadgar som säger följande:

”Till medlem får i första hand antagas fysisk person som fyllt 55 år. Om äkta makar förvärvar bostadsrätt är det tillräckligt att en av makarna uppnått sagda ålder. Med äkta makar jämställs de som sammanbor under äktenskapsliknande förhållanden.”

Föreningen och hyresnämnden menar att hela stycket måste läsas och att det bara är 55-plussare som ska bo huset.

Men hovrätten fokuserar på första meningen och tolkar texten som att äldre människor ska prioriteras, men att yngre personer alltså inte är förbjudna medlemskap i föreningen.

Har hyrt lägenheten

Sedan tidigare bor det två andra personer i huset som inte heller fyllt 55 år, men att godkänna dessa som medlemmar ska enligt föreningen ha varit ett beslut som föreningen var oense om.