Göra om göra rätt. På grund av att bussarna inte kom fram på vägen fick kommunen tänka om och ta bort de utbyggnader man gjort. Bussen ska rulla på vägen igen 2021. Foto: Privat

Ungdomsvägen var för smal – fick byggas om igen

Efter att ombyggnationer gjorts på Ungdomsvägen upptäckte Arriva att bussarna inte kom fram då den var för smal. Nu byggs vägen om. "Det är oerhört olyckligt", säger stadsbygnadsnämnden ordförande.

  • Publicerad 12:00, 22 dec 2020

"De leker med skattebetalarna pengar"

I september förra året startade kommunen arbetet med att bygga om Ungdomsvägen i Gribbylund. Busshållplatserna blev mer tillgängliga, vägen fick ny asfalt och kommunen satte upp fasta fartsänkande hinder.

Under tiden har det varit begränsad framkomlighet på vägen och busstrafiken har också fått ledas om.

Arbetet skulle vara klart sommaren 2020. Men sen uppstod problem. Arriva som kör bussarna på vägen menade att de inte kom fram på grund av de avsmalningar som gjorts.

Avsmalnat. På vissa platser har vägen smalnats av för att få en säkrare väg.

Bygge. Här pågår bygget med ungdomsvägen som nu ska göras om. Bilden är tagen den 16 december.

Därför tvingades kommunen göra om vägen. Vilket har väckt kritik hos grannarna i Gribbylund.

– Folk har saknat bussarna och det har varit en långbänk som varit onödigt. Redan när man satte kantstenen påpekade folk i området att den var för smal, vi kunde inte ens mötas med bilarna, säger Anders Forsman, som bor i området.

Han trycker på att man kunde rättat till felet tidigare.

– Jag tycker att de leker med skattebetalarnas pengar.

"Vi har sett över rutinerna"

Johan Algeron (M), stadsbyggnadsnämnden ordförande, menar att de fått informationen om felet sent, men kan hålla med om viss kritik.

– Vi fick in sena invändningar mot vägen och jag kan bara beklaga att det dragit ut på tiden, det är oerhört olyckligt.

– Vi har sett över rutinerna och vi kommer i framtiden vara mer noggranna med att projekteringen och att invändningar lyfts tidigt, säger han.

Man kommer nu att ta bort fyra chikaner och två avsmalningar. Kostnaden för hela projektet landar på 11 miljoner kronor, av dess kostade ombyggnaden av vägen som nu görs 460 000.

Nu kommer vägen vara öppen för trafik, men bussarna kommer dock inte börja köra förrän i januari.