Hängställe. I Björkhagen vill man bibehålla lugnet och ge sysslolösa unga något att göra. Foto: Sacharias Källdén

Ungdomsstöket har minskat i Björkhagen

"Hänsynslöst." Så beskrivs vårens ungdomsstök i stilla Björkhagen. Sedan dess har det blivit lugnare. Nu satsar stadsdelen för att det ska förbli så.

  • Publicerad 07:00, 12 okt 2018

Vandalisering och våldsbrott, hänsynslösa sett till personernas ringa ålder. Så säger kommunpolisen Hampus Johannesson om den omskrivna våldsvåren i Björkhagen, där förövare och offer var barn i tidiga tonåren.

Idag har anmälningarna avtagit – oklart varför – men även Hampus Johannesson nås av rykten. Nu senast gällde det trakasserier av en hemlös, något som ska ha skett förr, och vandalisering och hot i centrum. Båda incidenterna ska ha involverat unga.

Efter ungdomsstöket: Nu vill de ha SL:s hjälp

– Men det är svårt för oss att agera på rykten. Jag kan bara konstatera att anmälningarna minskat, säger Johannesson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En rundringning till lokala tjänstemän och föräldraföreningen på skolan, visar att de delar polisens analys. Lugnare sommar, lugn skolstart, lugn höst. Även om den nattvandrande föräldraföreningen springer på "killgäng som smäller bangers", och har lagt om sina rutter för att vara mer kring t-banan. Det är där det händer.

– Bagis och Kärrtorp är mer isolerade. Björkhagen och Hammarbyhöjden ligger så att hit kommer unga från andra stadsdelar. Och Björkhagen är lugnt, det är lite rörelse, så när det väl händer något får det mer genomslagskraft, säger Leif "Bobo" Bergström, chef på enheten för barn och ungdomar.

Hallå där i huset?! Vad gör ni?!

"Kan inte sitta på rumpan"

Han konstaterar att Björkhagen "inte har världens största bekymmer" med struliga barn som hänger i gäng, "men när folk kastar sten på uteliggare kan man inte sitta på rumpan, då måste man mobilisera".

Sedan september så organiserar man brottning i förskolan Raketen en eftermiddag i veckan. Och inom kort ska man börja ha öppna sportaktiviteter i skolans idrottshall på lördagar, för att nå de barn i området som driver runt utan fritidssysslor, och försöka slussa in dem i föreningslivet. Den aktiviteten ska hanteras av de fyra uppsökande fritidsledare som sedan februari vandrar runt sex kvällar i veckan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För den verksamheten basar Kaddy Makalo Clifford, som säger ratt de ambulerande fritidsledarna "tagit social kontroll" och bygger relationer med Björkhagens unga.

– Men det finns en viss oro, det gör det. Det har varit stökigt och oroligt. Där vuxna rör sig är det lugnt. Det blir stökigt när vi inte är på plats. Samtidigt ska man inte överdriva heller. Det rör sig om en väldigt liten grupp unga som är stökiga, ett dussintal, säger Makalo Clifford.

Kändiskatt i Söderort stals i t-banan