Det senaste året har antalet anmälda ungdomsrån i Haninge legat på i snitt under ett i veckan. Men veckorna efter skolstart ökade det till fyra i veckan.

– Från det att skolorna började såg vi en ökning och vi har satsat resurser på områden vi vet är utsatta. Den har gången har det varit mest Västerhaninge och Tungelsta, säger Carl-Johan Nilsson, operativ samordnare på Haningepolisen.

Han ser dock inget mönster för rånen.

– Det är allt från att man tvingar personen att göra swishöverföringar, till att man tar moped, kläder och mobiler.

Med mer uniformerad personal på plats har situationen lugnat ner sig menar han, vilket även syns i statistiken.

Tidigare år har har det varit stora problem med ungdomsrån i Haninge, vilket Mitt i rapporterat om tidigare. 2019 anmäldes 99 rån mot personer under 18 år, vilket var fler än i någon annan kranskommun samma år.

Sedan dess har antalet anmälningar sjunkit. Något som kan har bidragit till minskningen är att kommunen sedan 2019 arbetat med Trygghetskommissionen. Den består av 15 trygghetsåtgärder, exempelvis patrullerande väktare och fältassistenter samt ett uppsökande arbete där man tidigt stöttar ungdomar som hamnat i kriminalitet.

Ser ni någon generell ökning?

– Nej. Vi såg den här ökningen och prioriterade så att vi inte skulle få en sådan situation vi haft tidigare. Innan den här ökningen har vi inte sett någonting som sticker ut, säger Carl-Johan Nilsson.