Minskar. Under 2020 har antalet ungdomsrån minskat i västerort. Lokalpolischef Catrine Kimerius Wikström säger att de måste analysera orsakerna närmare, men tror att pandemin kan ha påverkat genom att färre unga rör sig ute. Foto: Andreas Jennische/Polisen

Ungdomsrånen minskar i västerort

Under 2018 och 2019 ökade andelen anmälda ungdomsrån i västerort. Siffror från polisen visar nu att antalet anmälningar har gått ner 2020, men det är oklart vad som ligger bakom minskningen.

  • Publicerad 11:52, 16 nov 2020

Mellan 2016 och 2019 fördubblades ungdomsrånen i hela landet, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Även i västerort har problematiken varit stor. Under 2019 anmäldes 54 ungdomsrån i Vällingbys lokalpolisområde.

Rån mot unga ökar – barn i Bromma hårt drabbade

I Alvik har flera rån skett. Bara under fyra veckor i februari-mars 2019 ett tiotal. Det föranledde att polisen satte in extra utredningsresurser och ökade närvaron i området.

I slutet av mars 2019 greps åtta personer under 18 år i söderort, misstänkta för inblandning i ett tiotal ungdomsrån, där några ärenden rörde Bromma.

Rånen i västerort är fortfarande betydligt fler än under 2017, men ligger nu i paritet med nivån under 2018 då de tog fart, enligt polisen.

Stefan är pappa till dömd ungdomsrånare i Haninge

Catrine Kimerius Wikström, lokalpolischef i Vällingby, tror att fler poliser ute på gator och torg kan vara en orsak.

– Vi har 20-30 procent fler polisresurser i yttre tjänst i Vällingby i dag jämfört med för två år sedan och jobbar mer brottsförebyggande. Men vi behöver djupanalysera nedgången, säger hon.

En möjlig anledning till nedgången kan vara polisens samarbete med stadsdelarna och socialtjänsten som kommer i kontakt med ungdomarna, menar Catrine Kimerius Wikström.

– Det gör att vi ringar in individerna allt tidigare.

Färre unga drabbas av brott

På Stödcentrum Nord, som sitter i polisens lokaler i Vällingby och i Rinkeby, hjälper socionomer unga som utsatts för brott. Även här har antalet ärenden minskat.

– Det är inte bara färre ungdomar som drabbats av rån som kommer till oss, utan generellt färre unga som drabbats av brott i år, säger Linda Löfberg på Stödcentrum.

Samtidigt visar den senaste Stockholmsenkäten, där unga får svara på frågor om sina levnadsvanor, att problemet finns kvar. Enligt enkäten är det vanligare att ungdomar i årskurs 9 utsätts än ungdomar i gymnasiets årskurs 2.

Åtta procent av pojkarna i årskurs nio i Hässelby-Vällingby uppger att de rånats de senaste 12 månaderna. I Bromma svarar var tionde pojke att de rånats. I både Hässelby-Vällingby och Bromma har fem procent av flickorna utsatts, enligt svaren i enkäten.

Brommapappa kräver krafttag mot ungdomsrån

Tillfälligt. 16-åriga Afrodita Jannatul Ferdus tror att pandemin är en orsak till minskningen och att ungdomsrånen kommer öka igen när den är över. Foto: Claudio Britos

"Man snackar inte om det"

16-åriga Afrodita Jannatul Ferdus från Hässelby Gård har själv inte drabbats, men har kompisar som blivit rånade. Hon tror att minskningen av rån är tillfällig och beror på att färre rör sig ute i och med coronapandemin.

– Två kompisar har rånats bara de senaste två månaderna, det skedde inne i stan. Rånarna hade kniv på sig i ett av fallen. De tog min kompis plånbok, hans dyra klocka, smycken och slängde resten av korten på gatan, säger Afrodita.

Samtidigt tror hon att allt färre anmäler till polisen.

– Man snackar inte om det, men det sker ju hela tiden. Är du offer så har du inte så mycket stöd att få. Det finns en machonorm i förorten och vi lever i ett segregerat samhälle. Man går på de som har dyra saker på sig och som man vet är för snälla för att göra motstånd eller anmäla. Jag tror också att många rån sker när offren varit ute och festat, de kanske går själva och är onyktra på väg hem och hinner inte förstå vad som sker, säger hon.

Är du själv orolig?

– Jag har aldrig rånats. Men jag bär inte heller på dyra saker när jag går hem. Men det känns inte som att ungdomsrånen ses som lika allvarliga som tidigare, vilket är jättekonstigt för det är ett stort problem. När pandemin är över tror jag de ökar igen.

Även Catrine Kimerius Wikström på Vällingbypolisen tror att coronapandemin kan ha påverkat antalet rån.

– Utan att det är vetenskapligt styrkt att det påverkar, så har ju viruset gjort att fler generellt är hemma. Fler vuxna jobbar hemifrån och rör sig mer i sina hemområden. Ungdomar rör sig inte ute på samma sätt, säger hon.

Däremot kan hon inte svara på om minskningen av anmälningarna också kan bero på att offer drar sig för att anmäla.

– Vi har nästan inga anmälda ungdomsrån i närtid. Men hur mycket som beror på att vi kunnat förebygga rånen och hur mycket som beror på en rädsla att anmäla vet vi inte, säger Kimerius Wikström.

Anmälda ungdomsrån i Vällingbys lokalpolisområde 1 januari-31 oktober, 2017-2020

Loading...

Loading...

Källa: Polisen

Totalt antal anmälda ungdomsrån i Vällingbys lokalpolisområde de senaste fyra åren (fram till och med 31 oktober 2020)

Loading...

Loading...

Källa: Polisen

Totalt antal anmälda ungdomsrån i Stockholms län de senaste åren (fram till och med 14 oktober 2020)

Loading...

Loading...

Källa: Polisen

Här kan du som ung och utsatt för brott få hjälp

På Stödcentrum Nord arbetar socionomer som hjälper dig som är 12-21 år och drabbats av brott eller bevittnat brott.

Stödcentrum Nord sitter i polishusen i Vällingby och i Rinkeby. Kontakten är frivillig och gratis och brottet behöver inte vara polisanmält. Kontakt: Stödcentrum Nord 08-508 48 015, stodcentrum.nord@stockholm.se.

För syd finns Stödcentrum i Globen och för city på Södermalm.

Visa merVisa mindre