Ungdomsrånarna kommer hit från hela stan

Under årets första fyra månader anmäldes 62 personrån i polisområde Globen – jämfört med 37 under samma period i fjol. – Det är inte ett och samma gäng som härjar. Det kommer personer hit från hela stan, säger Hampus Johannesson, kommunpolis.

  • Publicerad 15:12, 15 maj 2019

Antalet anmälda personrån har ökat i hela söderort. Mitt i kunde berätta häromdagen att över hälften av dem som rånats är under 20 år.  Det handlar om ungdomar som rånar andra ungdomar.

Under årets första fyra månader anmäldes 62 rån i lokalpolisområde Globen (som innefattar Skarpnäck, Årsta och Enskede), jämfört med 37 under samma period i fjol – en ökning med 67 procent.

– Det är inte ett och samma gäng. Det kommer ungdomar hit från olika delar av stan, de kan komma ganska långt ifrån, säger Hampus Johannesson, kommunpolis i lokalpolisområde Globen.

Gullmarsplan, Johanneshov och Årsta är några av de värst drabbade områdena.

– Det är störst koncentration där vi har stora knutpunkter där det rör sig mycket folk, allra mest kring Gullmarsplan, säger Hampus Johannesson.

Viktigt att anmäla

Medan antalet anmälda rån har ökat i västra söderort och Farsta under mars och april var det fler rån i början av året i Enskede-Årsta-Vantör och Skarpnäck. Det går ofta i vågor i olika områden och i vintras var Svedmyra hårt drabbat.

– Vi tittar på vilka hot sports vi har, som exempelvis Gullmarsplan och där uppehåller vi oss mycket. Vi samarbetar mycket med fritidsgårdar och fältare och får bra vittnesål genom det samarbetet, säger Hampus Johannesson.

Enligt Farstapolisen är det ett problem att föräldrar inte polisanmäler när barnen rånats, av rädsla för att barnet ska utsättas för hämnd. Henrik Garzon förstår rädslan, men tycker ändå att det är fel beslut.

– Tystnadskultur är kontraproduktivt, det är viktigt att lita på systemet. Svedmyra är ett bra exempel. Där var det många rån tidigare i år men det har lugnat ner sig nu. Fyra rånare sitter inne tack vare vårt polisarbete. Flera av dem grep vi på bar gärning, säger han.

Ofta är det flera ungdomar som omringar ett offer vid rånen. Ibland hotar de med kniv, men situationen kan upplevas så hotfull i sig att det inte behövs, berättar Hampus Johannesson.

Hampus Johannesson vill inte uttala sig om mörkertalet, eftersom det är svårt att uppskatta.

– Jag har fått den typen av samtal från några föräldrar, men på det stora hela är de väldigt få till antalet. Om föräldrar inte anmäler skulle vi i större utsträcknig få reda på det i områden som Enskede där många är aktiva i lokala Facebookgrupper. I mer utsatta områden får vi inte reda på det, säger han och fortsätter:

– Jag har full respekt för att man är rädd, men som förälder tycker jag att man ska verka för att barnen anmäler. Det är ett jätteviktigt budskap. Annars skickar vi signaler till barnen att de andra vinner.

Ska en 12-åring ha en jacka som kostar 7 000 kronor är en fråga man kan ställa sig. Ju dyrare föremål och ju större skillnader det finns i samhället, desto större incitament finns det så klart att råna.

Hampus Johannesson, kommunpolis.

Unga blir ofta rånade på dyra vinterjackor och mobiltelefoner.

– Ska en 12-åring ha en jacka som kostar 7 000 kronor är en fråga man kan ställa sig. Ju dyrare föremål och ju större skillnader det finns i samhället, desto större incitament finns det så klart att råna. Det är ett lackmuspapper på hur samhället ser ut.