Två av de åtalade pojkarna frias från misstankarna om rån – men döms för andra brott. Foto: Läsarbild Ur polisens förundersökning

Ungdomsrånare döms – tvingade till sig jackor och pengar

Sex pojkar mellan 16 och 17 år åtalades misstänkta för rån mot flera jämngamla personer – nu döms fyra av pojkarna, medan två av dem delvis frias från misstankarna.

  • Publicerad 13:56, 1 aug 2019

I november 2018 rånades flera ungdomar på Södermalm i Stockholm.

Rånen skedde bland annat på Götgatan, Ringvägen och vid Gallerian nära Kungsträdgården.

Dyra jackor och pengar

Gärningsmännen omringade sina offer för att sedan tvinga till sig kläder och kontanter.

I slutet av maj i år åtalades sex ungdomar för rånen som utförts mot sammanlagt elva personer – och nu har domen kommit vid Stockholms tingsrätt.

Döms till ungdomsvård

Två av pojkarna döms till sluten ungdomsvård i åtta respektive sex månader för grovt olaga tvång, grov stöld och rån. En av dem döms även för övergrepp i rättssak. De var båda 16 år när brotten begicks.

Ytterligare två av de åtalade pojkarna döms för rån samt en rad andra brott. De var 15 respektive 16 år gamla när brotten begicks. De döms till ungdomsvård.

Två pojkar frias från rån

Två av de åtalade pojkarna frias från misstankarna om rån. Detta eftersom tingsrätten ser brister i att ingen av de som blivit rånade har kunnat peka ut eller återge väsentliga detaljer om de två pojkarna – dessutom saknas teknisk bevisning.

Tingsrätten dömer dock pojkarna för andra brott – en av dem döms för ringa narkotikabrott och en av dem för bedrägeri. Påföljd: ungdomsvård respektive samhällstjänst.

De misstänkta har under hela polisutredningen förnekat brott.