"Föräldrarna har inte kontroll", säger Renée Swahn i Västertorps företagarförening. Hon vill ha flera insatser för att hjälpa ungdomsgängen. Foto: Pia Bispo

Ungdomsgäng sprider rädsla i Västertorp

Ungdomar som går runt och skriker, belägrar uteserveringar och bultar på biltak.   Den senaste tiden har ungdomsgäng spridit rädsla i Västertorps centrum. – De vill visa sin makt genom att skrämma andra. Men de måste lära sig hur man uppför sig, säger frisören Renée Swahn i företagarföreningen.

  • Publicerad 05:00, 11 sep 2020

Flera företagare som Mitt i träffar i Västertorp är rädda för att råka ut för repressalier om de går ut med namn i tidningen.

– De springer här, skriker, bråkar och kastar stolar. De kastade en cykel på en man. Små barn blir rädda, säger en person.

Ungdomarna uppges även belägra uteserveringar, hindra kunder från att komma in på restauranger och bulta på biltak för att skrämma bilister.

–Det är faktiskt obehagligt, säger en annan person.

Efterlyser aktiva föräldrar

Frisören Renée Swahn är aktiv i Västertorps företagarförening. Hon kräver insatser nu.

Lärarna får inte säga ifrån. Unga måste lära sig vad som är rätt och fel

Renée Swahn

– Jag förstår att många blir livrädda när ungdomar går i klungor och skriker. Vi behöver fler ordningsvakter, men det är ju för att det har gått för långt. Oavsett om ungdomarna kommer från fattigare eller mer välbärgade familjer är problemet detsamma. Föräldrarna har inte kontroll. De kommunicerar inte med sina barn, vet inte vad de gör. Det är för slappt i skolan med. Lärarna får inte säga ifrån. Unga måste lära sig vad som är rätt och fel, säger hon.

Renée Swahn. Foto: Pia Bispo

Renée Swahn vill se både mer förebyggande insatser från skolan, socialtjänsten och polisen liksom fler fritidsmöjligheter.

– Det måste till fler grejer som unga tycker är kul. Bygg en skateramp uppe i lekparken, gör torget här trevligare. Bygg ett kafé där det inte är så dyrt. Gör en samlingsplats för både unga och gamla, föreslår hon.

Humor vapen mot snatteri

Magnus Persson jobbar på Hemköp och är ordförande i företagarföreningen, som samarbetar med polisen och kommunen. Han berättar att butiken haft lite mer snatterier den senaste tiden men att det inte bara är unga som stjäl varor.

Butiken jobbar mot snatterier, bland annat genom att sätta upp skyltar där de på ett lättsamt sätt berättar om snattare som de sett, men inte kunnat identifiera, på övervakningskamerorna.

Magnus Persson handlare på Hemköp i Västertorp. Foto: Pia Bispo

– Vi försöker nå dem med humor och visa att vi har sett dem. Unga stjäl mycket energidrycker och godis. Men vi polisanmäler allt och stoppar också personer innan snatteriet sker, berättar Magnus Persson.

Även bostadsbolaget Stockholmshem bekräftar bilden av att unga orsakar stök i centrum.

– För oss innebär det otrygghet för våra hyresgäster, och skadegörelse som klotter på våra hus. Vi har gjort några åtgärder som att ta bort buskage och komplettera belysningen på ”häng-platser” som vi känner till, skriver Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem till Mitt i.