– Det blev en fantastisk kväll. Det var andra året nu och vi är väldigt glada att det här har blivit en årlig tradition i Sollentuna, säger Stella Eriksson, projektledare för UMV-Ungdomar mot våld som arbetar med eventsäkerhet på Arena Satelliten.

Varje år diplomeras ungdomar som har gått UMV:s utbildning, och ur det växte idén fram att ordna en gala för att hylla ungdomar som har gjort bra saker i Sollentuna.

Premiär i fjol

I fjol var det alltså premiär och flera av fjolårets vinnare var på plats i år som prisetdelare, tillsammans med politiker och kommundirektören Per Thörnvall.

Alla invånare i Sollentuna har haft möjlighet att nominera kandidater i åldern 16–25 år och fem priser delades ut: Årets initiativ, Årets eldsjäl, Årets hjälte, Årets satellitare och Årets hederspris.

Årets hjälte blev till Årets hjältar då vinnarna var de två killar som agerade omdelebart då fem ungdomar tappade kontrollen över sin båt så att den skenade upp och kraschade på stranden vid Edsviken i våras. Ungdomarna hade kastat sig överbord. Douglas Öster och Emil Sone tog snabbt scouternas båt och räddade dem upp ur det 10-gradiga vattnet.

Aziz Ibrahimov tog hem priset Årets satellitare. ”Aziz har gjort en stor personlig resa. Vägen har inte alltid varit spikrak men han har alltid hållit fast vid Arena Satelliten och Ungdomar mot Våld. Aziz är en stor ambassadör för huset och har väckt många andra ungdomars intresse för huset”, löd motiverangen.

Till Årets eldsjäl utsågs Linnea Dahl Jansson som är ordförande i Ungdomssektionen på Överby Hästsportförening. När deras fritidsgård stod inför nedläggning startade Linnea en aktion och kämpade för att gården skulle få finnas kvar. ”I dag finns fritidsgården kvar och Linnea har ett engagemang få kan mäta med.”

Frederika Lundbäck tog hem kategorin Årets initiativ. Hon ”har visat stort engagemang för sina medmänniskor under pandemins tuffa tid. Hon har ideellt arbetat på vaccinationscentraler och hjälpt våra äldre i processen”.

Slutligen blev det skådespelaren Amed Bozan som tog hem Årets hederspris. I början av Arena Satellitens historia satte Amed upp en monolog, Drömtjuvarnas Rike. ”Han öppnade upp teaterns värld i huset, inspirerade andra ungdomar som trodde att teater kanske inte var för just dom och visade att man kan gå sin egen väg. För Amed har viljan att lyckas varit större än rädslan att misslyckas.”

https://www.mitti.se/noje/amed-fran-tureberg-har-huvudroll-i-svts-succeserie-kalifat/lmtbh!7903775/