Ungdomsgalan: Emil och Douglas utsågs till Årets hjältar

I förra veckan gick den numera årliga Ungdomasgalan i Sollentuna av stapeln på Arena Satelliten – med mingel, kalas och fem glada vinnare.

  • Publicerad 06:10, 20 okt 2021

Det blev en fantastisk kväll.

– Det blev en fantastisk kväll. Det var andra året nu och vi är väldigt glada att det här har blivit en årlig tradition i Sollentuna, säger Stella Eriksson, projektledare för UMV-Ungdomar mot våld som arbetar med eventsäkerhet på Arena Satelliten.

Varje år diplomeras ungdomar som har gått UMV:s utbildning, och ur det växte idén fram att ordna en gala för att hylla ungdomar som har gjort bra saker i Sollentuna.

Premiär i fjol

I fjol var det alltså premiär och flera av fjolårets vinnare var på plats i år som prisetdelare, tillsammans med politiker och kommundirektören Per Thörnvall.

Alla invånare i Sollentuna har haft möjlighet att nominera kandidater i åldern 16–25 år och fem priser delades ut: Årets initiativ, Årets eldsjäl, Årets hjälte, Årets satellitare och Årets hederspris.

Årets hjälte blev till Årets hjältar då vinnarna var de två killar som agerade omdelebart då fem ungdomar tappade kontrollen över sin båt så att den skenade upp och kraschade på stranden vid Edsviken i våras. Ungdomarna hade kastat sig överbord. Douglas Öster och Emil Sone tog snabbt scouternas båt och räddade dem upp ur det 10-gradiga vattnet.

Aziz Ibrahimov tog hem priset Årets satellitare. ”Aziz har gjort en stor personlig resa. Vägen har inte alltid varit spikrak men han har alltid hållit fast vid Arena Satelliten och Ungdomar mot Våld. Aziz är en stor ambassadör för huset och har väckt många andra ungdomars intresse för huset”, löd motiverangen.

Till Årets eldsjäl utsågs Linnea Dahl Jansson som är ordförande i Ungdomssektionen på Överby Hästsportförening. När deras fritidsgård stod inför nedläggning startade Linnea en aktion och kämpade för att gården skulle få finnas kvar. ”I dag finns fritidsgården kvar och Linnea har ett engagemang få kan mäta med.”

Frederika Lundbäck tog hem kategorin Årets initiativ. Hon ”har visat stort engagemang för sina medmänniskor under pandemins tuffa tid. Hon har ideellt arbetat på vaccinationscentraler och hjälpt våra äldre i processen”.

Ungdomsgalans fem priskategorier

Årets initiativ: Tilldelas den som gått från ord till handling. En person medhandlingskraft som gjort en positiv insats.

Årets hjälte: Tilldelas den som är en förebild för andra. En person med stort engagemang, mod och vilja som gjort skillnad för andra.

Årets eldsjäl: Tilldelas den som har en glödande kraft. En person med som lagt ned energi, kraft och tid på något som gjort skillnad för samhället och individer.

Årets satellitare: Tilldelas den/dom som gjort något extra under året. En person eller grupp som har gjort skillnad för Arena Satelliten och verksamheten.

Hederspris kan delas ut till någon eller några som under åren gjort stora avtryck i huset.

Visa merVisa mindre

Slutligen blev det skådespelaren Amed Bozan som tog hem Årets hederspris. I början av Arena Satellitens historia satte Amed upp en monolog, Drömtjuvarnas Rike. ”Han öppnade upp teaterns värld i huset, inspirerade andra ungdomar som trodde att teater kanske inte var för just dom och visade att man kan gå sin egen väg. För Amed har viljan att lyckas varit större än rädslan att misslyckas.”

Amed från Tureberg har huvudroll i SVT:s succéserie Kalifat

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Man till sjukhus – gick igenom isen

Nyheter Räddningstjänsten uppmanar om att vara försiktig Räddningstjänsten fick rycka ut efter att en man gick genom isen på Edsviken. "Var extremt försiktig".onsdag 19/1 14:22

Älgen i Edsviken nere för räkning

Nyheter Vinterstormen fällde skogens konung igen Efter drygt ett och ett halvt år på sin post, på grundet utanför strandpromenaden i Tegelhagen, har plåtälgen i Edsviken ännu en gång fallit offer för en vinterstorm.onsdag 19/1 12:20