Ungdomsfester på Gärdet via Insta. Foto: Mostphotos

Ungdomsfester på Gärdet – startas på Instagram

Festkonton på Instagram berättar var ungdomar samlas i stora grupper på helgerna. Gärdet har blivit en av festplatserna under sommaren.

  • Publicerad 04:32, 19 sep 2020

Fenomenet med information om spontana utomhusfester som sprids via Instagram är inte nytt.

Att unga får reda på var andra unga ska träffas under kvällen har pågått länge, men tycks ha blivit vanligare under pandemin, berättar Östermalms tillförordnade kommunpolis Louise Bovin.

– Det finns olika konton om ungdomsfester. Det har varit i Rålis, i Blecktornsparken på Söder och vid Gärdet, säger hon.

Tre på Gärdet

På Gärdet har det alltså varit större fester två gånger under sommaren. En gång var festen vid Filmhuset, men det har också varit upp mot bostadsområdena kring Sandhamnsgatan.

I helgen hölls en tredje fest som dock avbröts i princip innan den hade hunnit börja.

– Vi följer de här kontona och vi får höra från dem vi samarbetar med om det är någon fest på gång, säger Louise Bovin.

Fältassistenter, ordningsvakter och polisen söker sedan upp festerna där det varit mellan 200 och 500 personer som har samlats.

– Vi har träffat på 13-åringar och unga upp till gymnasieåldern, säger kommunpolisen Louise Bovin.

Svårt att skingra

Dricker någon minderårig alkohol hälls ölen ut och är de unga påverkade ringer myndigheterna till föräldrarna.

Däremot är det svårare att skingra folksamlingarna och köra iväg ungdomarna eftersom festerna inte räknas som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar.

– Det är ingen som har anordnat festen och ingen inbjudan har skickats ut. Det är en lös sammansättning av människor som samlas på ett ställe, ungefär som på en strand, säger Louise Bovin.

Blir det däremot ordningstörningar kan polisen avbryta festerna.

Brukar det vara stökigt på festerna?

– Det kommer ungdomar från hela Stockholm och dricks det alkohol så kan det medföra vissa beteenden. Det har varit anmälningar om misshandel, stölder och nedskräpningar, säger Louise Bovin.