Vid jobbtorget för unga vid Globen finns coacher som arbetar nära ungdomarna. Foto: Stefan Källstigen

Ungdomsarbetslösheten sjönk med 40 procent

Arbetslösheten bland unga i Skarpnäck har minskat med 44 procent sedan 2014. Det visar färsk statistik från Arbetsförmedlingen.

  • Publicerad 11:25, 10 aug 2018

I juni 2014 var 485 ungdomar (mellan 18 och 24 år) arbetslösa i Enskede-Årsta-Vantör. I juni 2018 var siffran 292. Det innebär att arbetslösheten bland unga i stadsdelen har sjunkit med 40 procent på fyra år.

Flera andra stadsdelar visar samma positiva förändring. I Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista har arbetslösheten till exempel sjunkit med cirka 45 procent och i Skärholmen med 50 procent.

Allra mest har arbetslösheten sjunkit i Östermalm – drygt 52 procent.

Arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) lyfter bland annat fram det rödgröna styrets satsningar på fler kommunala sommarjobb, i förstärkt samverkan med näringslivet.

–  Vi har hela tiden insett vikten av att inte vänta för länge innan arbetet börjar för att hjälpa ungdomar till jobb, säger hon i en kommentar.

Jobbtorg och högkonjunktur

Dessutom anser Emilia Bjuggren att de jobbtorg som startats för ungdomar haft betydelse. De finns i Globen, Kista och Skärholmen och har jobbcoacher och studie- och yrkesvägledare som arbetar när de arbetslösa ungdomarna.

Men oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) anser att det främst är högkonjunkturen som är orsaken.

– Unga är ofta de som får jobb först i en högkonjunktur och som förlorar jobbet först vid en lågkonjunktur. Unga har gynnats av högkonjunkturen, vilket är bra. Däremot ser vi oroväckande rapporter om ekonomin i Stockholm där konjunkturen är svagare än på fem år, säger hon.

I hela Stockholms stad sjönk ungdomsarbetslösheten med 37,3 procent mellan juni 2014 och juni 2018.