Vid Jobbtorgen för unga finns coacher som jobbar nära den arbetslösa. Foto: Stefan Källstigen

Ungdomsarbetslösheten minskade kraftigt

Arbetslösheten bland ungdomar på Östermalm har sjunkit med drygt 52 procent sedan 2014. Det är mest i hela staden. Minskningen är stor också i övriga innerstan.

  • Publicerad 15:50, 8 aug 2018

I juni 2014 var 92 av Östermalms ungdomar (mellan 18 och 24 år) arbetslösa. I juni 2018 var siffran 44. Det innebär att arbetslösheten bland Östermalms unga sjunkit med drygt 52,2 procent på fyra år.

Det är den största minskningen i hela staden. Övriga innerstaden visar också starkt positiva siffror. På Kungsholmen minskade ungdomsarbetslösheten med 37,9 procent (från 116 till 72 personer), på Norrmalm med 35,3 procent (från 116 till 75 personer) och på Södermalm med 28,1 procent (från 235 till 169 personer).

Flera andra stadsdelar i ytterstaden kan också glädja sig åt kraftigt minskad ungdomsarbetslöshet. I Skärholmen har ungdomsarbetslösheten sjunkit med drygt 50 procent. I Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista har den sjunkit med cirka 45 procent och i Skarpnäck med drygt 44 procent.

Arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) lyfter bland annat fram det rödgröna styrets satsningar på fler kommunala sommarjobb, i förstärkt samverkan med näringslivet.

–  Vi har hela tiden insett vikten av att inte vänta för länge innan arbetet börjar för att hjälpa ungdomar till jobb, säger hon i en kommentar.

Dessutom anser Emilia Bjuggren att de jobbtorg som startats för ungdomar haft betydelse. De finns i Kista, Globen och Skärholmen och har jobbcoacher och studie- och yrkesvägledare som arbetar nära de arbetslösa ungdomarna.

En annan förklaring är komvux-garantin (att alla som är behöriga får en plats på Komvux), menar borgarrådet.

Men oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) menar att det främst är högkonjunkturen som är orsaken.

– Unga är ofta de som får jobb först i en högkonjunktur och som förlorar jobbet först vid en lågkonjunktur. Unga har gynnats av högkonjunkturen, vilket är bra. Däremot ser vi oroväckande rapporter om ekonomin i Stockholm där konjunkturen är svagare än på fem år, säger hon.

I hela Stockholms stad sjönk ungdomsarbetslösheten med 37,3 procent mellan juni 2014 och juni 2018.