Ungdomsarbetslösheten har ökat med fyra procent i Sundbyberg

Ungdomsarbetslösheten skenar i länet i skuggan av corona. I Sundbyberg ökade arbetslösheten med fyra procent i augusti jämfört med samma månad i fjol.

  • Publicerad 11:41, 18 sep 2020

Arbetslösheten bland unga i länet ökade med 3,7 procentenheter mellan augusti 2019 och 2020. I Sundbyberg ökade den med fyra procent samma period.

Framför allt är det pandemin som är den stora boven i dramat. Efter den mörka våren har arbetslösheten fortsatt att öka även under sommaren, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen.

– Det är självklart väldigt tråkigt när arbetslösheten ökar. Det beror förstås både på corona men också konjunkturen, många unga i Sundbyberg jobbar inom områden som drabbats extra hårt, säger Marie Lundman Völker (S), ordförande i social- och arbetsmarknad nämnden i Sundbyberg.

Vad kan kommunen göra för att underlätta att unga får arbete? 

– Det här är arbetsförmedlingens ansvar i första hand. Vår arbetsmarknadsenhet samarbetar med arbetsförmedlingen och får undersöka hur vi kan bistå.

Svårt att få sommarjobb

26-åriga Lovisa Leckström som bor i Råsunda är drabbad.

– Det var jättesvårt att hitta sommarjobb. Jag brukar alltid sommarjobba men i år fick jag inget jobb, säger Lovisa.

Hon brukar söka jobb i mataffärer och butiker men i år gick hon bet. För henne är sommarjobbet en viktig del i att finansiera hennes studier resten av året.

– Självklart påverkas man. Jag tänker att jag kan klara mig en sommar utan att jobba men får jag inget jobb nästa år blir det allvarligt, säger Lovisa.

Särskilt tufft för unga

Många som jobbat inom branscher som hotell- och restaurang, transport, nöje, resor, bemanning, kultur och delar av detaljhandeln har blivit av med jobbet. Och för ungdomar och nyanlända i länet som blir uppsagda gör hård konkurrens att det blir särskilt tufft att få jobb igen.

– De som får ett nytt jobb nu har i regel erfarenhet, utbildning och nätverk. För dem som inte har de förutsättningarna blir det betydligt svårare att komma ut i jobb, säger Robert Flognfeldt, verksamhetsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Det ser något bättre ut nu än i våras, men osäkerheten inför hösten är samtidigt stor

Robert Flognfeldt

Skillnad mellan kommunerna

I Botkyrka, Haninge, Järfälla och Upplands-Bro kommuner ligger ungdomsarbetslösheten bland inrikes födda på över 9 procent. Sigtuna är den kommun i länet som har högst ungdomsarbetslöshet: 10,6 procent. I Danderyd, Täby, Vaxholm och Lidingö ligger samma siffra under 5 procent.

Lovisa Leckström från Råsunda kan klara ett år utan sommarjobb men inte två. Foto: Josefin Wennang

Tecken på vändning

Det finns trots allt ljuspunkter och tecken på att vi kan ha bottnat i krisen. Antalet som lämnar Arbetsförmedlingen för jobb och studier ökar nämligen, och särskilt stor är rörligheten bland ungdomar, enligt Arbetsförmedlingen. En orsak är att det har tagits fram fler utbildningsplatser. Nästan dubbelt så många ungdomar lämnade Arbetsförmedlingen för jobb i augusti jämfört samma månad föregående år.

– Antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen har börjat minska, även om antalet ligger över förra årets nivåer så är det inte längre på april, maj och junis nivåer. Även antalet varsel har minskat. Det ser något bättre ut nu än i våras, men osäkerheten inför hösten är samtidigt stor, säger Robert Flognfeldt.

– Stalltipset till unga är att vidareutbilda och omutbilda sig, det är bland det bästa man kan göra i det här läget. Många sektorer saknar rätt kompetens och det lär bestå även efter krisen. Framförallt inom vård och omsorg, barnomsorgen och inom teknikyrken är behovet av utbildad personal stort, säger han.

Arbetslöshet bland ungdomar

  • Öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd, andel av den registerbaserade arbetskraften 18-24 år, i augusti 2020. Förändring i procentenheter.
KommunÖppet arbetslösaFörändring ett år
Sigtuna10,6%+5,6
Botkyrka9,7%+4,2
Upplands-Bro9,4%+2,9
Haninge9,3%+2,7
Järfälla9,2%+3,2
Upplands Väsby8,8%+2,8
Södertälje8,7%+4,5
Huddinge8,1%+3,4
Nykvarn8,1%+6,3
Stockholm8,1%+4,2
Salem8,0%+4,5
Sundbyberg7,9%+4,0
Snitt – riket7,8%+2,9
Snitt – länet7,8%+3,7
Sollentuna7,8%+3,4
Nynäshamn7,4%+2,0
Tyresö7,1%+3,0
Vallentuna6,4%+2,6
Nacka6,3%+3,9
Norrtälje6,2%+3,0
Solna6,1%+2,7
Värmdö5,9%+3,1
Österåker5,5%+2,5
Ekerö5,4%+2,9
Täby4,9%+2,1
Vaxholm4,5%+1,9
Lidingö4,3%+2,4
Danderyd4,2%+2,1

Källa: Arbetsförmedlingen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47