Ungdomars berättelser om flykten till Sverige blandas med musik

Nyanlända elever på Hjulsta grundskola och Tensta gymnasium skriver om hur det är att tvingas skiljas från sina föräldrar.

  • Publicerad 15:18, 31 mar 2016

Stabat Mater av Karl Jenkins är ett musikstycke som handlar om Jungfru Marias lidande när hon såg sin son Jesus plågas.

När Vällingby församling framför verket i Ängbykyrkan på söndag varvas musiken med texter av ensamkommande flyktingbarn, som skrivit om hur det är att tvingas skiljas från sina föräldrar.

– Texten handlar om hur Jungfru Maria kände när hon såg sin son Jesus lida, säger Mats Stenlund, organist i Vällingby församling.

Det var när Vällingby församling började reflektera över hur sådana här känslor tar sig i uttryck i dag som de fick idén att komplettera Stabat Mater med texter.

– I vår tid är det väldigt många ensamkomna flyktingbarn som har samma upplevelser fast från barnets perspektiv, säger Mats Stenlund.

Han involverade nyinflyttade Spångabon Annelie Drewsen, som är frilansande journalist, författare och lärare på Tensta gymnasium. Hon kontaktade i sin tur nyanlända elever på Hjulsta grundskola och Tensta gymnasium.

– Jag frågade om de ville dela med sig av sina upplevelser, berättar Annelie Drewsen.

Och det ville de. Ungdomarna, de flesta från Somalia, fick skriva om allt från hur det var att fly och att skiljas från sina föräldrar – men också om framtidsdrömmar.

Förra lördagen framfördes musikstycket framför en närapå fullsatt Sankt Tomas kyrka i Vällingby.

– Mellan de tolv satserna läste vår kyrkoherde Magdalena Ljunggren texterna, säger Mats Stenlund.

– Man såg att många blev väldigt berörda. Det är väldigt jobbiga saker som ungdomarna berättar. Samtidigt är de precis som vilka ungdomar som helst som åker skateboard, kollar på sina mobiler och har lite svårt att sitta still i kyrkan. Det är häftigt att se den styrkan hos de här unga människorna som har varit med om fruktansvärda saker, säger Annelie Drewsen.

På söndag, den 10 april, ska verket framföras i Ängbykyrkan i Bromma. Förutom en orkester medverkar Sankt Tomas kammarkör, Ängby Motettkör samt sångsolisterna Anna Sander och Dafna Dori.

Fakta

Utdrag ur ungdomarnas texter

Från temat Kriget:

En dag kom tre män till oss och tog fram gevär och sköt min bror. Det var den värsta dagen i hela mitt liv. Jag kunde inte föreställa mig att någon skulle komma och döda min bror. Jag vet inte varför han blev dödad.

En dag när jag kom hem från skolan sa mamma att jag måste fly. Livet var farligt. Jag måste åka. Hon kramade mig. Hon grät inte. Hon tänkte på mitt liv. Det var ett snabbt beslut.

Från temat Flykten:

Under en lång resa gick vi igenom hemska upplevelser. Till slut kom vi fram till Libyen. Där stannade vi en period. Sedan skulle vi ta en båt. Jag var den första som klev i. Så fort jag satte i foten kom polisen. Alla sprang. Mamma och mina syskon kom inte med. Jag tittade bakåt och kunde inte se mina syskon och min mamma. Båten åkte. Jag började skrika och gråta. Ingen såg att jag skrek och grät, alla tänkte på sina egna problem. Sedan dess har jag inte sett min mamma och mina syskon.

Från temat Mamma:

Jag har svårt att klara mig utan henne efter allt jag har gått igenom – en lång resa och hemska upplevelser. Jag har fortfarande svårt att leva här. Jag vet inte hur min framtid kommer att se ut. Jag vet att jag har allt, men det som fattas är min mammas kärlek.

Mamma, lever du? Jag lever.

Från temat Sverige:

När jag började skolan blev jag rörd. Läraren sa: Välkommen hit! Vad heter du?

Visa merVisa mindre