Ungdomarnas eget häng öppnade i Sätra

Äntligen har Sätras unga fått sin egen häng. Igår öppnade Trygga Sätra, ungdomsgården för alla som fyllt 15 år. – Vi har fixat, renoverat och kastat grejer hela sommaren, berättar Hermon Daniel, 17 år.

  • Publicerad 13:01, 2 nov 2017

Klockan 14 igår slog dörrarna upp till Trygga Sätra, den nya ungdomsgården i Sätra centrum. Bara en halvtimme senare var höstlovslediga ungdomar i full gång. 15-åriga pojkar spelade pingis för glatta livet och ett gäng med lite äldre killar samlades framför fotbollsspelet Fifa i en av soffhörnorna.

– Det är jättebra att Sätras ungdomar har fått någonstans att softa och umgås. Det är bra för gemenskapen och det gör säkert att det blir lite mindre stök i centrum. Jag brukar inte hänga där, för jag tränar mycket fotboll, men många gör det, säger 17-årige Hermon Daniel.

Han är en av de många ungdomar som har hjälpt till att ställa i ordning ungdomsgården, som ligger i ett före detta skyddsrum och har sin ingång på baksidan av Sätra centrum. Ända sedan i somras har de röjt lokalen, målat, burit hit möbler och inrett den. Arbetet har pågått in i det sista och nu är det mesta på plats: soffhörnor med mjuka kuddar, piltavlor, pingisbord, tv-apparater, bord, stolar och ett litet kök.

– Jag kommer absolut att komma hit och umgås. Dessutom ska jag jobba här  en kväll i veckan – ta hand om stället och se till att det är ordning, säger Hermon Daniel.

Eldsjälar: Ekrem Tümtürk, Curt Ahnström (centrum-vd), Goran Alp, Gugge Yücel, Walid Hariri, Resul Durna och Lena Ölander. Alla är styrelsemedlemmar i Trygga Sätra, utom vd:n som bidrar med lokal och inredning.           Foto: Anna Z Ek

Det är centrumägaren Sätra förvaltnings AB, med vd Curt Ahnström i spetsen, som gjort satsningen möjlig. Han och centrumförvaltaren, Issa förvaltningskompaniet, har lånat ut lokalen och bidragit med inredning till den nybildade föreningen Trygga Sätra.

Föreningen bildades som en reaktion på den stökiga vintern och våren i Sätra centrum. Många Sätrabor var upprörda över droghandel, rån och snatterier och tyckte att ungdomsgängen som hängde i centrum skapade otrygghet. Röster höjdes med krav på ordningsvakter och övervakningskameror.

Andra kände att det var hög tid med en satsning på de unga. Till dem hörde Lena Ölander, som nattvandrat i Sätra i många år. Hon och andra engagerade personer startade Trygga Sätra och satte genast i gång att jobba.

– Det här känns stort. Det var kaos i den här lokalen när vi fick den och nu är den så fin. Jag älskar Sätra och jobbar hårt för att det ska bli bättre här, säger hon.

Fem personer ingår i föreningens styrelse. Någon av dem kommer alltid att finnas på plats när ungdomsgården är öppen, tillsammans med någon av de ungdomar/unga vuxna som också ställer upp och jobbar.

– Att unga över 15 år får någonstans att vara är viktigt. Vi ska också försöka hjälpa dem att utvecklas. Vi planerar till exempel att ordna läxhjälp, studiecirklar och fotbollsturneringar, säger Gugge Yücel, som är en av föreningens initiativtagare.

Kärleksfull symbol: Alla som arbetar med verksamheten har tröjor med trycket Trygga Sätra.       Foto: Anna Z Ek

Fakta

Alla arbetar ideellt i nya ungdomsgården

Ungdomsgården Trygga Sätra invigdes den 2 november. Den är till för ungdomar från 15 år och uppåt.

Den ideella föreningen Trygga Sätra driver ungdomsgården. Alla arbetar ideellt.

Öppettiderna är söndag-torsdag kl 18–23 och fredag-lördag kl 18–24. En person ur föreningens styrelse är då alltid på plats, tillsammans med någon annan föreningsmedlem.

Centrumägaren Sätra förvaltnings AB och centrumförvaltaren, Issa förvaltningskompaniet lånar ut lokalen och har bidragit med inredning.

Alla ungdomar och ledare som vistas i lokalerna måste skriva på ett policydokument. Där ingår bland annat att ta avstånd från mobbning, droger samt alla former av kriminalitet. Alkohol är förbjuden i lokalen, ingen får vara påverkad. Alla ska också respektera varandra oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning.

Källa: Trygga Sätra
Visa merVisa mindre