KTH. Sommarlovsforskningen äger rum i KTH:s lokaler och för både Felix och Alfons är det bara några stationer hem med Roslagsbanan. Foto: Kevin Wedin

Ungdomarna som spenderar sommarn i labbet

Sommarlovsalternativen är många för ungdomar. Vi träffade två ungdomar från Täby och Danderyd som spenderar två veckor av sommarlovet i labbrock.

  • Publicerad 14:45, 26 jun 2018

Sommarlovet är i fullgång och för vissa ungdomar är det kanske sommarjobb som gäller, idrottsläger eller kanske bara välbehövlig ledighet. Men 16-åriga Felix och Alfons, från Danderyd respektive Täby, spenderar två av sina veckor i labbet på KTH.

– Jag hörde om det först på skolan och så tänkte jag att jag ändå har så mycket fritid på sommaren, när många vänner åker bort, så då är det en bra möjlighet att se hur man labbar lite mer på riktigt, säger Felix som efter sommaren börjar tvåan på Åva gymnasium.

– De flesta av mina kompisar vaknar inte för ens klockan tre på eftermiddagen ändå, så jag missar inte något, säger Alfons.

Roligaste sommarjobbet

Det är AstraZeneca som tillsammans med organisationen Unga Forskare som anordnar de två labbveckorna i KTH:s lokaler. Totalt är ett 50-tal ungdomar, i åldrarna 14-17, på plats.

Anna Nyhlén arbetar för Unga forskare, förra året var hon handledare åt studenter, och i år ser hon till att eleverna får tillgång till allt material de behöver.

– Det är det roligaste sommarjobbet jag haft, att få jobba med ungdomar som är intresserade av ens egna intresse, naturvetenskap och teknik, säger hon och fortsätter.

– De som tycker det är kul att spela fotboll kan enkelt göra det på fritiden, men med naturvetenskap och teknik är det svårare, då måste man ha lokaler, material - så vi vill bara ge ungdomar möjligheten.

"Gömda delarna av universum"

Både Felix och Alfons går naturinriktad linje på Åva, respektive Danderyds gymnasium. Även om de är intresserade av naturkunskap så har de ännu inte bestämt sig om det blir en framtida karriär inom ämnet.

– Det intressanta är att man genom vetenskap hittar de gömda delarna av universum och att man bättre förstår den värld vi lever i, säger Felix.

– Och logik. Desto mer man vet ju mer vet man att man inte vet, tillägger Alfons.