SOMMARJOBB. Awin Mae Karim, 17, och Jessie Morad, 16, har varit med i sommarjobbet Ungdomskommissionen i Upplands Väsby. Maria Fälth (KD) (till vänster) har utnämnt sig till kommissionens skyddshelgon. Ryggen tillhör Erika Meischner, 18. Foto: Charlotte Arwedsson

Ungdomarna ska höras i politiken

"Ingen ser oss". Den känslan har många av Väsbys ungdomar mellan 16 och 25 år när det gäller beslut i kommunen. Men efter sommaren kan det bli ändring på det.

  • Publicerad 14:16, 6 aug 2020

Det har varit jättekul och intressant att testa något nytt och vara med och påverka.

DANS. Saina Shamshirdar, 17, vill bo kvar i Väsby och fortsätta med det hon älskar: att dansa. Foto: Charlotte Arwedsson

I år har elva ungdomar i Väsby haft ett annorlunda sommarjobb. I stället för att jobba med parkskötsel eller på förskola har de suttit med i en ungdomskommission.

Under tre veckor har de pratat med politiker, träffat tjänstemän, gjort enkäter med ungdomar och skrivit rapporter.

– Det har varit jättekul och intressant att testa något nytt och vara med och påverka, säger Jessie Morad, 16.

Tanken är att det under hösten för första gången ska bildas ett ungdomsråd i Väsby, där ungdomar kan vara med och påverka politiker och vad som händer i kommunen.

– Med ett ungdomsråd kan vi påverka kommunens beslutsfattare och få inflytande, säger Alice Wikman, 17.

Trygghet och ungdomsgårdar

Och sommarjobbarna har sedan de gjort enkäter en relativt klar bild av vad ungdomarna främst vill vara med och påverka i Väsby: trygghet, ungdomsgårdar och drogförebyggande arbete.

Av de som svarade trygghet ville de flesta (61,5 procent) prioritera området kring stationen, följt av Sigma och Centrum. Eller som en 15-årig tjej svarade: "Helt ärligt alla tre alternativ, då man knappt vågar gå ut som tjej i Väsby."

Nadya Frykskog, som varit en av ledarna, är mycket nöjd.

– Det har varit jätteroligt, det är en extremt driven grupp. Ungdomarna ska lära sig att formulera egna tankar och idéer, vilket de lyckats bra med. Vi har tidigare mött motstånd i ungdomsrådsfrågan, men hoppas nu att politikerna är med oss hela vägen, säger hon.

Underlättar kontakt

Kommunalstyrelsens vice ordförande, Maria Fälth (KD), är engagerad i ungdomsrådet och har utnämnt sig själv till ungdomskommissionens "skyddshelgon".

– Att ni organiserar er i ett ungdomsråd gör kontakten med politiker och tjänstemän mer effektiv. Nu ska vi se till att vi gör ett bra jobb från politikens sida, säger hon.

I början av hösten vill ungdomskommissionen att en kontaktperson mellan kommun och ungdomsråd utses, att de får ekonomiskt stöd för att bli medlem i Sveriges Ungdomsråd, att politikerna ska överväga att använda ungdomsrådet som remissinstans samt att ett möte anordnas där budget och inflytande regleras.

– Ett ungdomsråd behövs verkligen i Väsby. Här finns mycket att jobba med, säger Erika Meischner, 18.

UNGDOMSKOMMISSIONEN. Nils Björk, Abra Alhassan, Erland Simonsson (personlig assistent), Jessie Morad, Oliver Magnusson, Filip Wahlberg och Isac Sundelin har haft ett annorlunda sommarjobb. Foto: Charlotte Arwedsson

Vad vill unga i Upplands Väsby påverka?

Vad tycker du att kommunen måste satsa mer på?

Trygghet i form av ordningsvakter och belysning i utsatta områden - 41,1 procent

Fler fritids/ungdomsgårdar - 20,6 procent

Förebyggande arbete mot droger - 15,6 procent

Bättre skolmiljö - 14,4 procent

Övrigt - 8,3 procent

Om du valde trygghet, vilket område anser du bör prioriteras?

Stationen - 61,5 procent

Sigma - 15,6 procent

Centrum - 13,9 procent

Annat - 9 procent

Var hänger du med dina kompisar?

Utanför Upplands Väsby - 55,6 procent

Vid badplatser och fotbollsplaner - 39,4 procent

Annat - 26,7 procent

Vid stationen - 25 procent

På ungdomsgårdar - 8,3 procent

Visa merVisa mindre