Populärt. Café Uddvillan är en favorit för många som bor i området – och även för mer långväga gäster. Foto: Märta Lefvert

Ungdomar vandaliserade Klubbensborg

Klubbensborg vandaliserades svårt under nyårshelgen. Bord, bänkar och stolar vräktes ner för ett stup och tegelpannor slets loss. "De gick bärsärkagång", säger verksamhetschefen Kristina Rauséus Forsberg.

  • Publicerad 06:40, 13 jan 2021

Det nya året började illa för Klubbensborg. Ett gäng ungdomar "firade" nyårsdagen med vandalisering vid Café Uddvillan. Någon gång under kvällen vräkte de ner utomhusmöblerna för stupet ner mot Mälaren. Bänkar, bord, stolar och barnstolar demolerades.

Dessutom slet gänget ner ljusslingorna ur julgranen, som var fastskruvad, och slet loss tegelpannor från taket på jordkällaren nere vid vägen.

– En man som var ute med hunden såg dem. Därför vet vi att det var ungdomar. Han blev väldigt otrevligt bemött när han gick fram till dem, berättar Kristina Rauséus Forsberg, verksamhetschef för Föreningen Fritidsgården Klubbensborg.

Kostar 10 000 kr

Hon är arg och ledsen över skadegörelsen, som lägger sten på börda för den ideella föreningen. Coronapandemin har slagit hårt mot verksamheten, med camping, pensionat/vandrarhem, konferenslokaler och kafé. Beläggningen på campingen var bara 20 procent under säsongen 2020, jämfört med 2019.

– Jag skulle tro att kostnaden för att återställa allt blir runt 10 000 kronor. Det är jättemycket pengar. Läget är katastrofalt, säger Kristina Rauséus Forsberg.

De förstörda möblerna lyftes upp med hjälp av en kranbil. Stolarna var bortom räddning men bänkar och möbler har lagats, vilket tagit många arbetstimmar.

– De gick bärsärkagång. Men tack och lov rörde de inte kafétältet som vi har satt upp för att förhindra trängsel under pandemin.

Kaféet går bra

Kaféet går, till skillnad från de andra verksamheterna, bra. Hemmajobbare kommer dit för att äta lunch och många stannar i sin hemtrakt i stället för att åka in till stan och fika.

Vandaliseringen har polisanmälts, trots att Kristina Rauséus Forsberg inte tror att det leder till något.

– Vi vill ändå uppmärksamma att det hänt. Tyvärr utsätts vi regelbundet för vandalisering som klotter och att folk eldar på möblerna. Det är enormt tråkigt. Vi är en ideell förening som finns för att bevara den här fina platsen för allmänheten, säger hon.

Uteplatsen vid Café Uddvillan omges av branta sluttningar ner mot Mälaren. Foto: Märta Lefvert